СКАНДАЛ в Lupa.bg: САЩ разиграха Крим-2 в България

Нещо за четене
15:45 - 07 Август 2020
11720
СКАНДАЛ в Lupa.bg: САЩ разиграха Крим-2 в България

Русия окупира България, сваля властта и слага свои хора начело на страната, като  прилага спрямо нашата страна модела "Крим". А пазителите на демокрацията по света - САЩ карат НАТО да задейства прословутия си член 5, според който въоръжено нападение, предприето срещу една или повече от страните-членки на Алианса, се смята за нападение срещу пакта и тогава неговите военни сили изпращат незабавна помощ на нападнатата държава. И спасяват демокрацията.

Черният сценарий, част от т.нар. "хибридна война", се разигра в 23-ия епизод от третия сезон на популярния у нас и по света американски сериал "Госпожо Държавен секретар", излъчен по БНТ1 в четвъртък вечерта. Разиграването на подобна политическа драма във филма предизвика скандал в обществото и огромен политически отзвук. Серията с главен герой България доведе и до вълна от коментари "за" и "против" разказаната кино история. 

Американският президент, Държавният департамент и ЦРУ са силно разтревожени от разузнавателната информация, че руският флот е излязъл от Севастопол и се движи към българското крайбрежие. Аналитиците във Вашингтон смятат, че с този ход Русия проверява готовността си да нападне страна от НАТО, като по-далечната цел на Москва е разпадане на Североатлантическия пакт, на ЕС и на целия европейски проект.

Теа Леони е в ролята на американския държавен секретар Елизабет Маккорд


Според съобщение на българската брегова охрана руснаците залавят цивилно лодки и взимат заложници. Българската армия няма как за издържи. "Ако Русия превземе България, до Коледа ще бъде в Полша", силно разтревожен е шефът на ЦРУ.

"Изпратете Шести американски флот в Черно море. Ако НАТО не може да се изправи срещу руската агресия, ние ше го направим сами", нарежда президентът на САЩ и настоява Вашингтон да засили присъствието си в България, тъй като там вече шестват първите 5000 руски войници, чиято цел е извършването на преврат и свалянето на законно избраното българско правителство. Часове делят България от падането й пред Русия и превръщането й в руски сателит. В крайна сметка обаче всички членове на НАТО подкрепят изпращането на военна помощ на София и задействат член 5. Единствено Франция се въздържа. Демокрацията е спасена, констатира американският държавен секретар и всички си отдъхват.

"Като по чекистки учебник! Снощи по уж националната телевизия "Кошлуков ТВ" излъчиха специален и впечатляващ епизод от филма "Госпожо Държавен секретар". Сюжетът и режусурата са типични за американското кино - повърхностни и силно манипулативни. Разказва се как в България е засечена руска шпионска група, която има за цел да приложи "кримския модел" за завладяване на България, като целта е разпадането на НАТО. По стара американска традиция доброто в крайна сметка побеждава и НАТО си остава цяло, благодарение на госпожата Държавен секретар", коментира възмутено днес във фейсбук някогашният служител на НСО полк. Николай Марков. 

Той направи паралел, че няколко часа след края на филма, в ранните часове около 4.00 през нощта жандармерията нахлува внезапно в палатките и арестува по всички кръстовища и в цяла България протестиращите срещу правителството. "Руските шпиони и агенти по кръстовищата са победени! Госпожата Държавен секретар е доволна от работата си и мафиота ББ и благодари за подкрепата! Няма никаво значение, че посланика на САЩ, госпожа Мустафа, лично подкрепи протестиращите, като специален ход на ЦРУ за намаляване напрежението спрямо американската администрация - винаги строга, но справедлива", написа още полковникът.

На другия политически полюс бе коментарът на известния журналист и пиар Нери Терзиева, написан веднага след края на филма. "Подарък е днешният епизод на американския сериал "Госпожо Държавен секретар". България е нападната от Русия. Държавният секретар не е сигурна, че НАТО ще приложи член 5, за да защити съюзник. Затова пък взима решение, че САЩ ще изпратят Шести американски флот в Черно море и ще помогнат на страна с прекрасни хора и още по-прекрасни убеждения. И тогава... Гледайте този епизод!", написа възторжено легендарната журналистка.

Под нейния пост десетки коментираха прилагането на филмовия сценарий в реалността. "Сериалът е клише до клише. Много слаб", бе лаконичният коментар на дипломата и писател Леа Коен.

"Нери, скоро, както е тръгнало, може и да го гледаме на живо! А "младите и интелигентните" да го живеят", написа пък Евгений Михайлов - режисьорът, известен с "танковата касета", която свали от власт президента комунист Петър Младенов.

"Шът, да не чуе дяволът!", отговаря Нери Терзиева на кинаджията, който в началото на демократичните промени бе едно от лицата на СДС, а след това изненадващо отиде в партията на Лютви Местан ДОСТ. "Той е (п)резидентството!", пише пък Евгений Михайлов.