Скандал в Lupa.bg: Тръба с фекалии се излива в морето! (СНИМКИ)

Хората в Синеморец са притеснени за хигиената, страхуват се от зарази

Крими
12:38 - 08 Август 2019
14715
Скандал в Lupa.bg: Тръба с фекалии се излива в морето! (СНИМКИ)

Пореден морски кошмар, този път в Синеморец. Тръба, която отвежда фекалиите на курортното селце директно в морето изплаши туристите, научи първо Lupa.bg!

Отпадните води се се изливат на 5-6 м от брега в чудно красивия залив, който се вижда и на снимките. Там, където местните рибари вкарват лодките си в морето.

Фекалната тръба се намира на 2-3 км от плажовете Бутамята (на юг) и устието на Велека (на север). Тук се изливат всички отпадни води на селището, без никакво пречистване, директно в морето. Фекалии, перилни препарати, води от кухните на ресторантите... всичко.

Около 10 000 куб. метра прясна вода на денонощие е потреблението на Синеморец през лятото, когато е най-голямата натовареност. Почти толкова (без водата за поливане) се излива във вид на отпадни води в морето. 24 часа, 365 дни.

"Отвратително, гадно, нецивилизовано, абсолютно неприемливо. Тръбата, заедно със съответната й инфраструктура - улична канализация, колектор, помпена станция, беше изградена тихомълком преди 4-5 години, вероятно под натиска на големите хотели, за да не им се налага да ползват непрекъснато почистване на септични ями с коли “фекалки“.

Които все пак не разтоварваха в морето. Със сигурност има възможност проблемът да се реши по съвременен и екологосъобразен начин – в Царево има пречиствателна станция, може би е възможно тези води да се пращат там, или да се намери друго цивилзовано решение, само не “дълбоководно заустване“, което само измества замърсяването", споделиха пред Lupa.bg жители на Синеморец, които допълниха, че се притесняват за хигиената на района, както и за здравето - своето и на децата си.

Синеморец продължава да се разраства, а оттам – и замърсяването.