Скандал в Lupa.bg: Туристически босове нахокаха синоптиците

Общество
13:51 - 04 Август 2019
5701
Скандал в Lupa.bg: Туристически босове нахокаха синоптиците

Сериозен скандал е на път да избухне между туристическия бранш и българските синоптици, научи Lupa.bg от родни хотелиери по Черноморието. Причината е, че напоследък мениджърите забелязали тенденция синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, както и тези от частните метеорологични офиси, да прогнозират бури и дъжд по морето, които обаче не се сбъдвали във въпросните дни.

Освен това туроператори негодуват, че при дългосрочните прогнози за времето синоптиците ясно казвали кои дни и седмици ще стават за море и кои не, като по този начин карали хиляди българи да променят плановете си за морска почивка у нас.  

„Всички синоптици бяха единодушни, че в дните Х и У по Южното Черноморие ще вали безспирно, ще има бури и гръмотевиците, т.е. два дни да се готвим за библейски потоп. Онлайн приложенията за метеорологичната прогноза също показваше, че ще има порои. Познаха само, че няколко часа ще е облачно и ще духа вятър, но той не беше ураганен. Нищо друго не познаха – една капка дъжд не падна“, сподели пред Lupa.bg хотелиер от Поморие.


Той смята, че апокалиптичната прогноза за времето, съобщавана от родните синоптици, напоследък е изиграла много лоша шега на бизнеса в разгара на сезона, защото т.нар. уикенд туристи, просто ги няма по Черноморието ни.

Кметове на черноморските курорти също алармират за безкрайно некоректните прогнози за времето, които удрят по туризма. Те, както и хотелиери и туристически босове по Черноморието се възмущават защо синоптиците съобщават за хубаво време в Гърция, където има наводнения и тежки природни бедствия, а за българските курорти се прогнозират дълготрайни валежи в разгара на сезона, без да има и капчица дъжд.

Lupa.bg научи, че кметове от черноморските общини се готвят да внесат протестно писмо в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН или да поискат среща с ръководството, на която да изразят своите опасения. Притеснените за родния туризъм смятат, че синоптиците понякога се презастраховат като обявяват превантивно предупредителни жълти и оранжеви кодове за бури и проливни дъждове.


"Ние винаги сме виновни - и когато е жега, и когато е студ, и когато пече ярко слънце, и когато вали дъжд, и когато гърми и трещи", коментира с усмивка пред Lupa.bg известен синоптик, пожелал анонимност. "Може би някой е хакнал нашите измервателни уреди, за да правим нарочно неточни прогнози", каза през смях специалистът.

Той добави, че метеоролозите винаги са били обект на критика и от властта и припомни как през октомври 2017 г. тогвашният лидер на парламентарната група на ГЕРБ и втори в партията Цветан Цветанов обвини синоптиците за потопа в Бургаско.

Потопът в Бургаско преди две години взе човешки жертви

Цветанов ги набеди, че са подценили проливните дъждове и всъщност са виновни за природното бедствие и наводненията, което сполетяха Южното Черноморие преди близо две години. Цветанов, който изгърмя от парламента и от ръководството на ГЕРБ заради скандала с евтините апартаменти, придобил известност като "Апартаментгейт", тогава се възмути, че синоптиците подали жълт, а не дори оранжев или червен код, при положение, че на места се излял дъжд от над 200 литра на кв.м и не предупредили властите да реагират навреме на бедствието. Потопът взе жертви и отнесе седем язовирни стени. 

Синоптиците контрираха, че сутринта преди наводненията са дали червен код за Бургаска област, а ден и половина по-рано са обявили оранжев код и всъщност са предупредили населението за очаквания потоп.

Прогнозите, които синоптиците правят, са дългосрочни - обхващат период от седмица до месец, средносрочни - от 3 до 5 дни и краткосрочни - от 12 до 48 часа. Последните се смятат за най-точни.


Снимки: Агнес Методиева