Скандал в Lupa.bg: Вечната Янка Такева лобира нагло за частно издателство

Несменяемата шефка на Синдиката на учителите настоява педагозите да изберат учебника на "Клет България", собственост на новия мъж на Деси Цонева

Новини
18:52 - 02 Февруари 2020
22352
Скандал в Lupa.bg: Вечната Янка Такева лобира нагло за частно издателство

Несменяемата от десетилетия синдикална лидерка Янка Такева е лобирала пред директорите на училища и учителите да купуват учебниците на точно определено издателство. За скандала известиха редица учители днес, според които това е дългогодишна практика на Такева, въпреки че очевидно се нарушава закона.

Такева, която е председател на Синдиката на българските учители (СБУ) от 1994 г. насам, е разпратила на 10 януари писмо, адресирано до членовете на Изпълнителния комитет на СБУ и до областните координатори, в което "моли за подкрепа" за избора на учебниците на издателство "Клет България" (правоприемник на "Анубис" и "Булвест 2000") за учебната 2020/2021 година.

Писмото, което е разпратено от Янка Такева до всички училища в страната

Конкретно Такева препоръчва учебниците за първи, втори, пети и шести клас, както и учебните помагала за трета и четвърта група на детските градини. А мотивът за тази "молба" е, че "в продължение на 10 години "Клет България" подпомага издаването на вестник "Учителско дело". Следователно подкрепа би била в "духа на доброто социално партньорство".

По-нататък в писмото Такева уведомява адресатите, че ще бъдат потърсени от представители на издателството "за обсъждане политиките на издателството". 

Според Закона за предучилищното и училищното образование, учебниците и помагалата се избират от учителите, които преподават съответния предмет. В синдиката членуват 80 на сто от учителите у нас.

Собственикът на издателство "Клет България" Явор Стефанов нашумя с романса си с Деси Цонева, от която вече има и дете

Собственик на издателство "Клет България" е бизнесмена Явор Стефанов, който нашумя в светските среди в последните 2 години като новия съпруг на значително по-младата от него тв репортерка Деси Цонева, дъщеря на Димитър Цонев и внучка на Анахид Тачева и Коста Цонев. Двойката неотдавна се сдоби с дете, а Цонева не спира да публикува в социалните мрежи доказателства за високия им стандарт на живот - луксозни почивки на яхти и в 5-звездни хотели из целия свят, посещения в дизайнерски бутици и гурме ресторанти със звезди на "Мишлен".

Според източник на Lupa.bg предстои да бъде сезирана и прокуратурата, като сигнала най-вероятно ще бъде внесен от другото голямо частно издателство за учебници у нас - "Просвета".