Скандал в Lupa.bg: Законно ли възражда Несебър „Златният Орфей”?

Общество
19:21 - 09 Август 2019
8609
Скандал в Lupa.bg: Законно ли възражда Несебър „Златният Орфей”?

Нов скандал е на път да избухне покрай легендарния Международен фестивал за поп музика „Златният Орфей”, който се провеждаше в Слънчев бряг три десетилетия – от 1965 до 1999 г. 20 години се правиха опити събитието да бъде възродено и музикалната традиция да продължи, но за съжаление всичко удряше на камък.

Сега кметът на Несебър Николай Димитров съобщи, че Общината възражда „Златният Орфей”, тъй като е спечелила всички дела и лиценза за провеждане на конкурса. По думите му единствената институция, която може да организира фестивал с името „Златен Орфей”, е само Община Несебър. „Спечелихме всички дела с тези организации и фондации, които имаха претенции към фестивала. Няма да пренебрегнем обаче никой, който през годините е работил за провеждането на „Златният Орфей, в това число и Фондация „Генко Генов”, увери Николай Димитров.

Николай Димитров твърди, че Община Несебър вече притежава правата за "Златният Орфей". Снимка: www.zonaburgas.bg


"Никой не ми се е обаждал. От медиите научих за изявленията на кмета на Несебър. Не съм сигурна, че този човек е наясно със ситуацията и не знам точно какво иска да възроди. Моята гореща молба обаче е нека никой не очерня и не залива с кал легендарната марка „Златният Орфей”, която моят покоен съпруг Генко Генов създаде с такава любов”, заяви пред Lupa.bg Дариана Генова - вдовицата на изтъкнатия музиколог и председател на Фондация „Златният Орфей”.

Генко Генов е основател и дългогодишен директор на Международния фестивал на българската естрадна песен „Златният Орфей“, като цял живот полага огромни усилия да популяризира родната поп музика у нас и в чужбина. Г-жа Генова се притеснява, че в случая става дума за менте марка, която използва популярното наименование „Златен Орфей”.

Градоначалникът обещава, че фестивалът ще се възроди в нов Летен театър, който Община Несебър смята да построи в новия град. До тогава ще се търси място, където могат да се проведат едно или две издания. Това може да се случи още следващото лято. "Мислим вече и за формата и как да осъвременим фестивала“, съобщи кметът. „По време на приватизацията в Слънчев бряг някои знакови туристически и културни продукти бяха с лека ръка зачеркнати, затова искам да възродим „Златният Орфей”, казва кметът.

Николай Димитров показа и свидетелство от Патентното ведомство, според което марката „Златен Орфей” принадлежи на Община Несебър.

Снимка: www.zonaburgas.bg


Дариана Генова заяви пред Lupa.bg, че до момента никой от кметската управа не я е потърсил за мнение или съдействие. Тя сподели, че е търсила по телефона Николай Димитров, но той не й е отговорил. „Много е странно защо този човек се сети за възраждане на „Златният Орфей” накрая на третия си кметски мандат”, попита съпругата на основателя на музикалния конкурс. „Вероятно г-н Димитров се е активизирал сега, защото наближават местните избори и той отново иска да се кандидатира като независим и с намеренията си за възраждане на „Златният Орфей” желае да натрупа активи пред избирателите си”, допусна Дариана Генова пред Lupa.bg.

Тя бе категорична, че Община Несебър е взела някакъв знак, който не е истинската марка „Златен Орфей”. Това не е истинският знак, той е комичен, това са някакви вариации на марката”, твърди Дариана Генова и добави, че става дума за нечистоплътни игри. Председателят на Фондация „Златният Орфей” е учудена и какви точно права са дали на Несебър от Патентното ведомство.

„Истинският знак на „Златният Орфей”, аз като председател на фондацията и като наследник на Генко Генов, съм го дала на БНТ. Защото БНТ е свързана с организирането на конкурса. И желанието на моя съпруг бе фестивалът да продължи да се прави съвместно с националната телевизия”, сподели Дариана Генова пред Lupa.bg.

Дариана Генова иска фестивалът да бъде възроден по правилата


Легендарният фестивал възниква като конкурс „Песни за българското Черноморие“. Отначало се провежда в „Бар-вариете“ на курортния комплекс Слънчев бряг - от 1965 до 1968 г. От 1967 г. носи името „Златният Орфей“. На Генов е заслугата за реконструирането на лятното кино на Слънчев бряг в летен театър, който от 1969 г. е сцена на „Златният Орфей“.

По негова покана гости на фестивала през годините са певци със световна слава и изпълнители, които стават световноизвестни, благодарение на „Орфея“. Сред тях са Алла Пугачова, Даниел Дарийо, Удо Юргенс, Джозефин Бейкър, Адамо, Жилбер Беко, Джани Моранди, Хулио Иглесиас, „Рики е повери“, Вики Леандрос, Орнела Ванони, Серджо Ендриго, Лара Сен Пол, Тони Кристи, Ал Бано и Ромина Пауър, Карел Гот, Едита Пиеха, Йосиф Кобзон, Муслим Магомаев.

Бащата на „Златният Орфей” е дал път към световните подиуми на Лили Иванова, Йорданка Христова, Богдана Карадочева, Ивелина Балчева и много други. Мечтата му е всяка година на емблематичния музикален фестивал в Сан Ремо да има български участник.

Генко Генов превръща "Златният Орфей" във визитна
картичка на България


През 1974 г. по скалъпено дело Генко Генов е обвинен в злоупотреби и шпионаж и е осъден на 20 години затвор. Обвинен е и в идеологическа диверсия – „проводник на западно идеологическо влияние“, както и за неправилно разпореждане с държавни пари. Като водещ мотив на съда се посочва участието на звезди на световната поп музика в „Златният Орфей“, с което се пропагандира западната култура в социалистическа България.

След 7 години е освободен, а е реабилитиран политически и граждански с решение на парламента от 29 март 1990 г. Отново е назначен за директор през 1992 г. След смъртта на Генко Генов (30 септември 1993 г.) ръководството на фестивала се поема от неговата вдовица Дариана Генова чрез фондация „Златният Орфей”. Краят на конкурса идва през 1999 г., след което започват съдебни дела за името на фестивала.