Скандал в Шотландия: Пребиха играч на Славия бит заради расизъм

Спорт
12:44 - 19 Март 2021
2514
Скандал в Шотландия: Пребиха играч на Славия бит заради расизъм

Голям скандал се разрази по време и след двубоя в Лига Европа между Рейнджърс и Славия Прага, който завърши с победа на чехите с 2:0, а домакините финишираха мача с 9 човека.

В центъра на събитията се оказа защитникът Ондрей Кудела, който първо бе обвинен от домакините в расизъм, а след това чехите съобщиха, че е бил малтретиран и бит в тунела при прибиране на двата отбора.

В 87-ата минута на срещата се видя как Ондрей Кудела казва нещо на Глен Камара от Рейнджърс, което доведе до множество дискусии, в които се включиха Стивън Джерард и колегата му от Славия Индрих Триписовски. По-късно Джерард обясни своята гледна точка на ситуацията. 

„100% вярвам на това, което Глен Камара ми каза. Други футболисти също са чули какво е казал Кудела. Горд съм с всички мои играчи, които проявяват солидарност. УЕФА е информирана и се надявам да не заметат случая под килима. Чувствам се ядосан. Трудно е да се опише как се чувствам сега, защото познавам Глен и му вярвам. Това е разочароващо. Моят футболист ми каза, че е бил малтериран на расова основа. Извиках Глен по време на мача, но той не дойде. Щях да го питам дали иска да напуснем терена и щях да ги подкрепя независимо от решението. Играчите останаха на терена и това бе тяхно решение“, каза Джерард.

Той заяви, че се надява разследването на УЕФА да доведе до необходимите резултати. 

„Ако искам да кажа нещо на футболното игрище защо трябва да закривам устата си и да отида до ухото на колегата си. Мачът бе приключил – играхме с 9 човека, а те водеха с 2:0. Защо бе необходимо това? Разочароващо е, че има хора, които се опитват да защитят противниковия играч. Опитват се да го защитят, като ни наричат лъжци. Стоят 100% зад Глен Камара“, каза Джерард.

В същото време обаче в Чехия описаха ситуацията като „шотландски ад“, тъй след мача е трябвало да се намесва полицията, след като Ондрей Кудела е бил бит в тунела на „Айброкс“. Това е станало в момента, в който футболистът е бил привикан за допинг контрол. "След мача отборът не беше допуснат до съблекалните и Ондрей Кудела беше бит с юмруци от Камара в присъствието на треньора Стивън Джерард и под надзора на шотландската полиция", разкриха от Славия.

„Мога да потвърдя, че напуснахме стадиона придружени от полицията“ коментира говорителя на чехите Михал Бичек. Стигнало се е до нужда от помощ от страна на посолството на Република Чехия, което да окаже съдействие на Славия след мача.

По-късно президентът на Славия Ярослав Твърдик публикува изявление в защита на Кудела. „Славия категорично се заявява, че Ондрей Кудела по никакъв начин не е обиждал противниковите играчи. Нашият играч е бил атакуван физически след мача. По искане на Славия случаят е разследват от местната полиция. Искаме да видим и разследване на цялата ситуация от УЕФА“, написа Твърдик.

В същото време Ондрей Кудела все пак разясни какво е казал на Камара: „Казах му „Ти си ши*ан човек. Това бе казано в емоциите след два червени картона и поредица брутални намеси на нарушения от противниците. Аз напълно отхвърлям расизма“, каза Кудела.