Скандал: В София се краде даже и от детските люлки

Новини
17:25 - 22 Август 2019
2517
Скандал: В София се краде даже и от детските люлки

Нов корупционен скандал разтърси Столична община броени месеци след обвиненията за безобразно скъп и некачествен ремонт на „Графа”. Сега общината бе обвинена, че е платила от два до четири пъти по-скъпо за парковото оборудване в Северния парк. Гражданите са ощетени с поне 120 000 лева, които са платени в повече на приближената фирма-строител. Твърденията са на независимият кандидат за кмет и съосновател на популярната Фейсбук група „Спаси София" Борис Бонев.

На извънредна пресконференция в самия парк той предостави документи – оферти, получени от същите фирми, които са доставили парковото оборудване. Бонев попита в чий джоб отива огромната разлика между действителните пазарни цени и тези, платени от Столична община. Столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща да провери сигнала, но напомни, че „Спаси София" вече са в изборна кампания. На мобилния телефон на кмета на район „Надежда" Димитър Димов, на чиято територия се намира Северния парк, се включва гръцки оператор. Lupa.bg научи, че до 25 август той кара отпуската си на гръцки остров. Пред БНР Димов казва, че са спазени всички процедури и няма завишаване на цените.

Възложител на обществената поръчка за реконструкцията на Северен парк е район „Надежда", а за цялата процедура е отговаряла заместник-кметът Анелия Георгиева, показва справка в регистъра на обществените поръчки. Фирма „Грийн-2010" е избрана за направи детските площадки, фитнес площадка, зона за разходка на кучета и зона за активен отдих срещу 282 184 лв. без ДДС (около 338 000 лв. с ДДС). Сумата е с около 8000 лв. по-малка от прогнозната стойност. Част от ремонта на Северния парк е приключил в края на месец май тази година без забележки. Факт е, че градинката е направена чудесно. Въпросът е, че това излиза на данъкоплатците поне 3 пъти по-скъпо, отколкото реално струва!

„Грийн-2020" е малка фирма. Регистрирана е в столичния район „Връбница", има едва 5 души персонал, а оборотът й е около 450 000 лева годишно. Неин собственик и управител е Александър Йорданов Александров. Фирмата е позната на районния кмет Димитър Димов. „Грийн-2010" е доставила и монтирала щори, преградни стени и интериорни врати в сградата на районната администрация срещу 15 682 лв.

В сключения с изпълнителя договор са посочени точните модели на детските площадки, всеки отделен елемент и неговият производител. Така например е договорено да бъдат монтирани 2 броя люлки с по две седалки, всяка от които струва 4158 лв. „Спаси София" се свърза директно с хасковската фирма „Джемер", посочена като доставчик. Офертата, която получават, е за 1092 лева бройката или четири пъти по-ниска цена от тази, която е платената от Столична община. Още по-голямо съмнение поражда разминаването между детайлно посочения модел в договора с районната община и модела, който е монтиран в парка. Доставена е друга люлка на друг производител от Турция – „Кози рог Д". „Спаси София" получава оферта и от тях за едва 2033 лв., вместо записаната в договора цена от 4158 лв. Друг пример за сериозно разминаване между платена и пазарна цена са пет маси за шах с по две столчета към всяка. Тези маси се доставят от фирмата „Енчо Енчев". По договор Столичната община е платила за всеки комплект по 2348 лв. „Спаси София" е получила оферта от фирмата-производител, където за един комплект посочената цена на дребно е едва 977.50 лева заедно с доставката. Така само от тези пет маси за шах, столичани са ощетени с 6605 лв., пресметна Бонев.

Подобна е ситуацията и с ажурната ограда около кучешката площадка, където разминаването между платената от кметството цена и пазарната е почти три пъти. Изградената ажурна ограда с дължина от около 125 метра на стойност 11 000 лв. Тъй като в публикуваните документи не е посочен доставчикът, „Спаси София" намира фирма, която предлага аналогична ограда с цена на дребно за по-малко от 4000 лв. В зоната за разходка на кучета са монтирани 9 различни уреда срещу близо 11 000 лв. Сред тях са тунел за 1638 лева, обръчи за 881 лева и препятствия за около 700 лева.

Най-фрапантният елемент е комплект греди за обучение на кучета, които според обществената поръчка подпомагат пазенето на равновесие, експериментирането, скачането и координацията на домашните любимци. Този уред представлява две метални тръби, забити в земята, които са частично облицовани с шперплат, за които са платени 3025 лв. Цената едва ли не надхърля 800-900 лева.

„Вероятно можем да продължим още дълго да проверяваме всеки елемент в Северния парк, но едва ли има смисъл. При всеки елемент, който проверихме, има гигантски разминавания. Само от този сравнително малък проект се източват не по-малко от 50- 60% от публичните средства. В поръчката самата община е посочила прогнозна стойност от 348 000 лева. Спечелилата фирма е дала оферта с едва 3% по-малко от заложената от администрацията цена. Това показва, че самото ръководство на общината е посочило цени, надвишаващи три-четири пъти пазарните! Питам какви са мотивите за това тяхно решение?", каза кандидатът за столичен кмет Борис Бонев.

„Процедурата за реконструкцията на Северния парк е правена от кмета на района. Кметът на района извършва този ремонт, контролира обекта. Разбира се, ако има някакви твърдения, те трябва да се проверят. Да не забравяме, че "Спаси София" са в политическа кампания. Но въпреки това всеки сигнал, откъдето и да дойде, всеки сигнал аз го проверявам", отвърна столичният кмет Йорданка Фандъкова. Кметът на район "Надежда" Димитър Димов обещава да предостави цялата информация за ремонта на Северния парк на Фандъкова и да съдейства на проверката.