Скандалът между Мария и Теодора ескалира

Двете фолк певици ще стигнат до съд

Нещо за четене
15:01 - 06 Юни 2024
4933
Скандалът между Мария и Теодора ескалира

Скандалът между Мария и Теодора преминава в нова още по-остра фаза, като става ясно, че ще се стигне до съд. Двете фолк певици не могат да разрешат спора относно авторските права на текста на песента “Малка черна рокля”, която е кавър версия на хит на Теодора от 2010 г.

След като продуцентите от Диапазон Рекърдс свалиха видеоклипа на Мария, тя предприе реципрочни действия, като забрани проекта на колежката си – “Моят номер”. Към момента и двата варианта на парчето са свалени от YouTube, а Мария е категорична, че с колежката й ще решат казуса в съда: “Моят адвокат е подал искова молба в съда, т.е. отиваме на съд” -заяви тя.

Изпълнителката на “Малка черна рокля” споделя в свое изявление, че е закупила правата за песента от гръцкия композитор, а за българския текст е звъняла на колежката си, за да уредят правата, така й не се свързала с нея.

В тази връзка обяснението, което прави, е следното:

“Още преди да я направя ги потърсих да уредим правата на оригиналния текст, но никой не си вдигна телефона. Той е написан от моя дългогодишна приятелка, автор на най-големите ми хитове (засега ще запазя в тайна името й), но е излязъл под псевдоним с името на брата на Теодора – Деян Георгиев. Заради това с Александър Попов и Петър Петров го преработихме и регистрирахме. А тяхната версия (б.а. текста на песента на Теодора) не е документирана нито в „Музикаутор“, нито в ПРОФОН“. 

По думите й още преди да започне работа по проекта си, тя се е свързала с Диапазон Рекърдс, за да коментира с тях въпроса за авторските права на текста.

“Смятам, че текстът е най-красивото нещо в това парче и ми се искаше автентично да го пресъздадем. Но освен че те нямат правото да ми го дадат на мен правото да го ползвам, защото той не е техен, но направиха всичко по силите си, за да спрат в YouTube моето парче” – казва изпълнителката и подчертава още, че ако е нужно, ще изиска и детектор на лъжата, за да се установи истината.