Скандалът "500К": Специализираната прокуратура постанови, че няма данни за престъпление

Новини
11:35 - 18 Януари 2022
2700
Скандалът "500К": Специализираната прокуратура постанови, че няма данни за престъпление

Специализираната прокуратура е постановила отказ от образуването на досъдебно производство във връзка със скандала с Татяна Дончева, по-известен като "500К".

Това стана ясно на брифинг на специализираната прокуратура. Заключението на обвинителите е, че не са събрани достатъчно данни за извършено корупционно престъпление.

Осем души са предадени на съд за финансови престъпления и измами.

Специализираната прокуратура ще внесе обвинителен акт срещу членовете на организирана престъпна група за измама и пране на пари, действала през периода 2017-2021 с цел да добива пари по незаконен начин. Става въпрос за финансова пирамида, която се е представяла като инвестиционен посредник и е събирала средства с цел последващата им инвестиция без да има лиценз за това. Това стана ясно по време на брифинг на Специализираната прокуратура.

„Целта на групата е била да добива парични средства по незаконен начин и да извършва пране на пари. С изготвения обвинителен акт са предадени на съд 8 лица за това, че са участвали и ръководили тази група. Едно от лицата е само съучастник по повод на две от измамите. Наказанията, които се предвиждат са следните - за ръководителя – лишаване от свобода за срок от 5 до 15 г., за участници – от 3 до 10г. и за най-тежката измама - от 3 до 10 г., както и конфискация на до една втора от имуществото на виновните лица. Инициалите на двамата ръководители на групата са Й.М. и К.Д. „Същите са познавали от дълго време инвестиционно посредническата дейност като са осъществявали това и са управлявали „Глобал Маркетс” ООД. Лицензът на това дружество е бил отнет през 2014 г. от Комисията за финансов надзор, но обвиняемите са решили да продължат да набавят средства в името на собственото си облагодетелстване”, ”, заяви говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Измамените от въпросната оперативна група са общо 19, като те са били ощетени с около 4 млн. лв.

Очаквайте подробности