Скандалът с крадените румънски везбени мотиви стигна до Урсула

"Луи Вюитон" е обвинена, че е копирала модел на традиционна женска риза от Сибиу без позволение

Новини
17:41 - 05 Юни 2024
3784
Скандалът с крадените румънски везбени мотиви стигна до Урсула

Румънският евродепутат Нику Щефануца, който е независим кандидат за нов мандат в Европейския парламент, сезира Европейската комисия относно случая "Луи Вюитон", съобщава БТА. Политикът настоява за предотвратяване на експлоатация на културно наследство в модната индустрия.

Евродепутатът е изпратил и писмо до собственика и директора на компанията "Луи Вюитон" с искане публично да признае произхода на традиционните румънски мотиви в своята колекция.

Във вторник (4 юни) Министерството на културата на Румъния информира, че ще поиска от френската модна компания да признае наследството и културната стойност на модел на "ия" (традиционната женска блуза с бродерии), специфичен за района на Сибиу.

До този ход на ведомството се стигна, след като организацията "La Blouse roumaine" привлече вниманието към факта, че в новата си колекция модната къща

предлага ризи, вдъхновени от румънските, но без да споменава произхода им и без съгласието на пазителите на това културно наследство.

"Не за първи път модни къщи използват мотивите и моделите на традиционните облекла. Затова съм горд, че гласувах за европейски регламент, който ще ни позволи да опазваме по-добре културното наследство в бъдеще.

Но точно поради тази причина моля властите в Румъния да не позволяват нашето наследство да бъде експлоатирано безплатно и да предприемат всички стъпки, така че майсторството на Румъния,

красотата на нашите региони да бъдат признати по целия свят и защитени.

Радваме се, че модата е вдъхновена от нас, но не трябва да бъдем водени за носа. Модните дизайнери също трябва да уважават нашето културно богатство, ако се вдъхновяват от него", е заявил Нику Щефануца, цитиран от Аджерпрес.

Евродепутатът призовава компанията публично да признае откъде се е вдъхновила и ги кани на диалог с министъра на културата за намиране на решения за спазване на новото европейско законодателство. То предвижда защита на продукти местно производство като бижута, текстил, дантела, естествени камъни, прибори за хранене, стъкло и порцелан, както в ЕС, така и в международен план.

През 2022 г. ЮНЕСКО включи  в списъка на наматериалното културно наследство традиционната женска риза с бродерии на ръкавите, известна в северната ни съседка като "алтица" (altița) или "ия" (ia).