Скандалът се разраства: 100 бона от Nexo за "Демократична България", дарени с хитър трик (документи)

5 служителки на криптопирамидата дават по 20 000 лева "от заплати"

Икономика
18:17 - 13 Януари 2023
8936
Скандалът се разраства: 100 бона от Nexo за "Демократична България", дарени с хитър трик (документи)

Високопоставени служители на криптопирамидата Nexo, която вчера бе атакувана с проверки от Прокуратурата след сигнали от международни партньори, са били сред най-щедрите дарители на "Демократична България". Това става ясно от публичните списъци на дарителите на партията на Христо Иванов.

По 20 000 лева са дарили пиар мениджърката на Nexo Стела Златарева, бранд мениджърката Елеонор Топалова, служителката в пиара Валентина Танева, мениджърката по културата на фирмата Дияна Калъчева и офис мениджърката Габриела Дашева. По този начин общите дарения на Nexo към "Демократична България" са общо за 100 000 лв.

И петте дарителки са посочили в декларациите си, че парите са техни лични средства, спестени от заплати. Известно е, че трудовите възнаграждения в криптопирамидата са доста високи - висшите мениджъри получават между 8000 и 18 000 лева месечно. Защо обаче точно тези 5 дами, които никога не са били политически активни и ангажирани, както се вижда от профилите им в социалните мрежи, решават да помогнат финансово на партия, и то точно на "Демократична България"?

Според източник на Lupa.bg, сумата всъщност е предоставена от ръководството на Nexo и е изписана от недекларираните парични потоци там. По този начин - дарявайки чрез физически лица, се заобикаля закона, а и дружеството изглежда политически неутрално. Парите са били използвани за предизборната кампания на ДБ за предсрочните парламентарни избори на 4 ноември 2021 г. Те са били дарявани от дамите в периода между 22 и 25 октомври 2021 г.

От прегледа на декларациите прави впечатление още, че те са попълнени в един и същи ден - 5 септември 2022 г.

Вижте по-долу 3 от декларациите на дарителките. Прави впечатление, че те са с идентичен текст и са попълнени на една и съща дата - 5 септември 2022 г.: