Скандалният секретар Пламен Узунов излезе в отпуск

Президентът Румен Радев каза, че няма да отстранява подчинения си

Новини
20:04 - 30 Юни 2020
2751
Скандалният секретар Пламен Узунов излезе в отпуск

Секретарят на президента по правни въпроси Пламен Узунов е в отпуск и не е в София, съобщава БГНЕС. Новината идва на фона на новите разкрития от прокуратурата и публикуването на нова порция чатове между Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. 

Президентът Румен Радев каза, че няма да отстранява Пламен Узунов, защото не вярва на прокуратурата. Петър Ненов, осъден на 6 г. затвор в Румъния, искал съдействие от Пламен Бобоков да му уреди помилване от президента. За целта Пламен Бобоков ползва контактите си с Пламен Узунов, сочат новите чатове между двамата, разпространени от прокуратурата.

“При продължаващия анализ на заключенията от компютърно-техническа експертиза на мобилен телефон, ползван от П.Б., са установени следните нови обстоятелства: На различни дати през м. април и м. май 2020 г. П.Б. обменя текстови съобщения с лице, записано като „Pepi- Ro“, както и с „Prezident-Pl. Uzunov“, касаещи правомощията на Комисията по помилване към президента на Република България.

След анализ на хронологията и съдържанието на кореспонденцията се стига до извода, че вероятно инициалите „Pepi- Ro“ се отнасят до лицето П.З.Н., български гражданин, осъден за данъчни престъпления от румънски съд на 6 г. лишаване от свобода, понастоящем изтърпяващ присъдата в Затвора в гр. София.

С оглед на гореизложеното Специализирана прокуратура изиска официална справка от началника на Затвора, гр. София. Установява се, че П.З.Н. е задържан в България през м. ноември 2018 г. във връзка с издадена Европейска заповед за арест от съд в Румъния през 2014 г. в следствие на постановена присъда от шест години лишаване от свобода за данъчни престъпления.