СКАНДАЛНО: 465 лева струват учебниците за 9-и клас

Актуални новини
11:00 - 04 Юли 2019
39650
СКАНДАЛНО: 465 лева струват учебниците за 9-и клас

Точно 465,74 лв. струват учебниците за 9-и клас за Втора английска гимназия в София, алармират шокирани родители в социалните мрежи. Според тях печатниците за учебници са по-сигурни и доходоносни от печатниците за пари!

„Ето списъкът с цените - по 2 тома учебници има тук-таме - примерно - история и цивилизация! Излиза горе-долу на цената на голяма енциклопедия с качествени цветни снимки.

В списъците влизат и електронни издания на доволни цени, както и електронни помагала - там даже няма книжно тяло, разход за печат и прочие.

Това безобразие се толерира от всички - уплашени да не минат за клети и бедни, да не бъдат лоши родители, незагрижени за децата си и тяхното образование. Щото нали - българинът дава мило и драго за образованието...”, скандализирани са в социалните мрежи.

Проф. Лилия Илиева е възмутена от учебникарския бизнес

Темата бе коментирана и от елитния филолог проф. Лилия Илиева. „Бизнесът с учебниците е грозна работа. Всички учебници следва да се дигитализират и да са на свободен достъп в интернет. Който има пари, да ги купува и на книжно тяло”, категорична е проф. Илиева.

„Аз съм автор на университетски учебник, който е изчерпан, но е доста търсен. Практически не съм получила пари за него, както и други колеги. Не го пускам в интернет, защото има много печатни грешки. Така че авторите на университетски учебници работят без пари. Не пречи и за средните училища да е така. А издателствата да печелят от друго”, завърши университетският преподавател.

Проф. Илиева влезе под медийния прожектор с откритието на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и българските дела”, най-старата писана история на България. Трудът е написан на латински език, поместен е в 200 страници, разпределени в 70 глави. Петър Богдан използва основни текстове на европейската наука и се позовава на Цезар Бароний и Мавро Орбини.

Друг потребител – Десислава Йорданов, пък алармира, че учебниците в Гърция са напълно безплатни.

„В Гърция има един държавен институт - Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Υπολογιστών Εκδόσεων Διόφαντος, който се занимава с издаването на учебна литература за всички степени на образованието, и всички учебници са безплатни - при това не само за учениците, а и за студентите. Значи има начин, стига да има желание”, завършва Десислава Йорданова.