Скандално: Доцент от Лесотехническия университет убива и трови кучета за пари

Андрей Куртенков стои зад голяма част от ликвидираните домашни и улични животни в София

Новини
13:45 - 28 Ноември 2022
12435
Скандално: Доцент от Лесотехническия университет убива и трови кучета за пари

Ветеринарният доктор Андрей Александров Куртенков от години сам се рекламира как трови и убива кучета срещу заплащане. Въпросният ветеринар нарича собствениците на кучета - "кучерасти", а самите животни "вредители". Този човек преподава на студенти в Лесотехническия университет и обучава бъдещи ветеринари.

Ето какво гласи обявата доц. Куртенков:

Имате проблем с уличните кучета? Дразнят ви, не искате да ги виждате или просто мразите тях и кучерастите, които ги хранят? Не се бавете, обадете се, ние сме ударна група по масово избиване на помиярите. А ето и вариантите, които можем да ви предложим: Отстрелване - 70 лв. на бройка. Отравяне - 50 лв. на бройка. Цената включва и почистването.

Под нея има оставени имена и телефони за връзка на доц. Куртенков, както и на Светлин Минков - фотограф. В различни фейсбук групи бяха публикувани и потресаващи снимки на убити, разчленени, рязани кучета, споделени от фотографа Светлин Минков. Към днешна дата обявата не съществува, а сайтът на фотографа е свален. Това е от няколко дни, защото се разрази огромен скандал с избиването на четириноги от мустакаткото.

Граждански активисти изпратиха отворено писмо до ректора на Лесотехническия университет по повод доцента, който стои зад голяма част от отровени домашни и улични животни в София. Те искат Куртенков да бъде отстранен от заеманата от него длъжност в срок от един месец. В противен случай заплашват, че ще бъде организиран мащабен протест пред Лесотехническия Университет.

"Ректорът обеща да вземе изпратените му материали под внимание, като Доц.Куртенков трбва да представи писмено обяснение за случващото се. Нека упорито изпращаме жалби и молби, защото все още вярвам,че обединението прави силата.Нека пуснем мащабно имейли до Прокуратурата, като прикачим скрийншот от действията на въпросните Куртенков и неговият спътник и фотограф!" - пише Дани Колева.

Срещу доц. д-р Андрей Куртенков вече има активна петиция, а снощи сигнал е подаден и до главния прокурор Иван Гешев.

Ето и позицията на доц. Андрей Куртенков:

Абсолютно вярно е, че в своя личен фейсбук профил, в който графата за месторабота е празна, т.е. никога не съм се представял в него като доцент от Лесотехническия университет, нееднократно съм иронизирал хората, приравняващи кучето към човека, включително наричайки ги кучерасти - дума, която аз измислих преди повече от 10 години и вече е в широка употреба.

Това е написал доц. Андрей Куртенков в обяснението си до ректора на Лесотехническия университет чл.-кор. проф. Иван Илиев. Той беше помолен да направи това заради създалия се скандал, в който преподавателят от висшето училище беше обвинен, че предлага услугата убийство на помияр срещу заплащане.

Ето какво пише Златин Младенски:

Близо 20 години в България един човек разпространява в публичното пространство директни призиви за насилие над животни, подиграва се и обижда всички, които се грижат за животните, близо 20 години този човек организира и участва в избиването на бездомни животни и публично се хвали с това, в разрез на закони и каквито и да е морални норми.

И може би това щеше да е просто 'поредният случай' на подобен индивид в България - 'какво пък толкова', ако този човек не беше Доцент в Университет в София. Когато по неволя нагазих в калта, наречена лицето 'Андрей Куртенков' не можех да повярвам, че това лице не само е на свобода, а то преподава на дневна база във Ветеринарния факултет на Лесотехническия Университет и възпитава млади хора в „ценности и морал“. Изгражда и оформя тяхното самосъзнание, за да продължат живота си „успешни“ и „образовани“!

И въпреки неколкократните ми опити да разбера от тях и от Министерство на Образованието, защо и по каква причина човек, призоваващ постоянно за насилие и искрено забавляващ се от качването на садистични снимки в публичното пространство, е все още на работа, отговор не получих.

Бих искал да отбележа още няколко неща и да задам няколко риторични въпроса:

- Нормално ли е Доцент в елитен университет в България да се хвали с трупове на животни, които смело и с гордост качва в социалните мрежи? 

- Нормално ли е Доцент в елитен университет в България повече от 20 години да участва в групи във ФБ за незаконно избиване на бездомни кучета и котки?

- Нормално ли е Доцент в елитен университет в България да преподава на студентите си, как да тровят животни - нещо, което анонимно ми беше съобщено от двама актуални студента на доцента?

- Нормално ли е Доцент в елитен университет в България да пуска обява, заедно със свой съратник,    в която да се рекламира услуга за избиване на бездомни животни срещу определена сума?

- Нормално ли е Доцент в елитен университет в България да признава, как е провеждал нелегални опити с животни в различни свои коментари в социалните мрежи?

- Нормално ли е Доцент в елитен университет в България да се заяжда, обижда и заплашва в социалните мрежи хора, гордо носейки титлата си в университета?

- Нормално ли е Доцент в елитен университет в България да призовава към връщане на доказано нехуманни практики като 'танцуващите мечки' и да призовава за използване на естествени кожи, във времена, в които в ЕС това се ограничава до минимум, а използването на мечки за танци е обявено като противозаконно?

- Нормално ли е човек, изключен от Български Лекарски Съюз и Български Съюз на Ветеринарите, да продължава да преподава на бъдещи ветеринари, как да...тровят животни?

- Нормално ли е човек, срещу когото са подавани десетки сигнали през годините, да не бъде подведен под никаква отговорност?

И понеже, според Ръководството на Университета, всички тези неща са нормални, този човек се справя „перфектно със задълженията си и обучава студентите в любов?!!?!?!?!?! към природата“ аз се надявам, че поне вие ще направите проучване, което да доведе нещата до край. Но този път наистина.

Защото имаме два варианта - или Доцентът си измисля всички тези неща, за да се подиграва с хората или ги прави в действителност, както се хвали. И в двата случая това безспорно води до уронване на престижа не само на този Университет, но също и цялостно на образованието в България. И в двата случая доцентът действа като катализатор за хора с психични отклонения, които са опасни за обществото, приемат го за свой гуру, за човек, който е „успял“, а му се позволява всичко, а последният пример е много пресен:

В момент, в който цялата държава беше и е настръхнала от поредицата от случаи на малтретирани животни в кв. Карпузица в София (нещо, което продължава повече от 10 години), а убиецът им в момента е в затвора и има повдигнато обвинение, доцент Андрей Куртенков реши, че ще излиза в защита на лицето Захари Шулев като организира контра-протест и се изказва отново в социалните мрежи в негова защита. Има съмнения, че същият този доцент обикаля квартал Карпузица да събира подписи за пускане от ареста на садиста Захари Шулев.
Наистина ли приемаме за сериозно и нормално през 2022ра година Доцент от университет да излиза и ПУБЛИЧНО да защитава убиец???? Че чак да организира протести в негова защита???

Разгледайте и тази петиция за отстраняване от работа на г-н Куртенков, която е пусната още преди няколко години и генерира над 1000 подписа само за последния един ден.
https://www.peticiq.com/-zatvorzadr