Скандално: И БЧК ще дебне хора под карантина

Смарт гривни с вграден GPS модул ще алармират при нарушаване на ограниченията за придвижване

Новини
09:53 - 23 Април 2020
3196
Скандално: И БЧК ще дебне хора под карантина

Българският червен кръст е получил дарение от 50 смарт гривни Comarch, предназначени да следят хора под домашна карантина, научи Lupa.bg.

Дарението е връчено от управителя на “Интер Бизнес 91” ЕООД Людмила Зафирова, в присъствието на посланика на Република Полша Н. Пр. Мачей Шимански.

Замисълът е гривните да подпомагат работата на институциите във всекидневните им усилия за ограничаване разпространението на коронавируса. Умните устройства ще позволят да се намали честотата на посещения за проверка от страна на служителите на реда при карантинирани в домашни условия лица, както и ще намалят риска от заразяване от хора с доказана коронавирус инфекция. Вграден GPS модул ще алармира в случай на нарушаване на карантината, а функцията за гласово повикване ще улесни ползвателите за бърз контакт при необходимост от медицинска помощ или връзка с отговорните службите.

Един от мобилните оператори в страната вече е предоставил безвъзмездно 50 СИМ карти за срок от 6 месеца, чрез които да се извършва комуникацията с устройствата.

Направеното дарение е предназначено за РЗИ-София, във връзка с изпълняван пилотен проект, чиято цел е при модифициране на гривните да се отчита здравният статус на гражданите по време на извънредното положение.

Смарт гривните вече се прилагат ефективно в Полша, като предстои тяхното внедряване в редица държави в Европа и в Близкия Изток, хвалят се от БЧК.

Остава неясно защо хуманитарната организация прибягва до противоречиви полицейски методи за следене на хора. Със Закона за извънредното положение беше позволено на властта да получава данни от мобилните оператори за местоположението на поставените под карантина. Вчера Конституционният съд образува дело по искане на БСП - червените депутати настояват да отпаднат текстове от Закона за електронните съобщения, които дават възможност на МВР да следи къде се намират хората, поставени под карантина.