Скъпотията смъкна продажбите на храни с 6,4%

Падат оборотите и при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки

Новини
13:10 - 10 Януари 2023
3016
Скъпотията смъкна продажбите на храни с 6,4%

Инфлацията стресна българите и те затягат коланите. През ноември 2022 г. се наблюдава увеличение на оборота с 2,2% в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо предходния месец по съпоставими цени.

Данните са предварителни и сезонно изгладени, съобщи НСИ.

Оборотът в търговията на дребно нараства с 4,7% спрямо ноември 2021 г. въз основа на календарно изгладени данни.

През ноември 2022 г. е отчетен ръст на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 5,6%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 3,1%), докато

в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се наблюдава намаление (с 0,5%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран ръст при всички групи, като най-съществен е в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 26,6%.

През ноември 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. се наблюдава ръст на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 14,9%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 8,8%).

Спад е отбелязан в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 6,4%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали значителен ръст е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 55,7%. Оборотът намалява при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 6,0%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 4,4%, пише dnes.bg.