Скатов напредва, вече е на 6600 метра под К2

Утре алпинистът се качва в Лагер 3, тормозят го стомашни проблеми

Новини
17:26 - 03 Февруари 2021
1651
Скатов напредва, вече е на 6600 метра под К2

Рано сутринта около 2 ч, Атанас Скатов се насочи към К2. Засега по прогноза 4 и 5 февруари са подходящи за атака на върха.

По-голяма част от участниците в зимната експедиция тръгнаха още вчера на 2 февруари, понеже бяха запланували нощувка в Лагер 1 за разлика от българина, който на предходната ротация бе депозирал багажа си в Лагер 2.

За половин денонощие Наско и неговия партньор достигнаха директно от базовия лагер до Лагер 2 (6 600 метра), където в момента било доста студено и ветровито.

По план утре трябва да се качат в Лагер 3. Поради краткия прозорец и постоянно променящата се прогноза за времето в случай, че няма много силен вятър атаката на върха ще започне късно вечерта на 4 февруари или рано сутринта на 5 февруари, като Лагер 4 ще бъде пропуснат.

Условията са много трудни. Възстановяването на базов лагер е още по-трудно. Много от участниците вече се чувстват изморени и смятат, че са загубили аклиматизацията си поради дългото чакане и се притесняват от лошите възможни последствия. Няколко човека вече се отказаха от атаката и се върнаха на базов лагер, а други са на път. Има информация и за наранен от постоянния каменопад между Лагер 1 и Лагер 2. Почти половината изкараха стомашната инфекция, някои с диария и треска, а други с повръщане. Дали от хигиената, храната или водата не е ясно, но това създаде доста затруднения, включително и на Скатов, който продължава да има стомашни проблеми и в момента, но продължава напред и нагоре.

Може да следите спот-а му от следния линк: https://atanasskatov.com/new/