Ски лифтовете започват с цените от миналата зима, но...

Как ще продължат, ще е ясно след 10 декември

Спорт
21:13 - 30 Октомври 2022
1860
Ски лифтовете започват с цените от миналата зима, но...

Цените на картите за ски влековете и лифтовете по зимните курорти ще започнат със старите си стойности от миналата зима въпреки инфлацията, но дали така ще продължи целия сезон, ще се знае през декември.

В Банско например вече се продават ски карти за целия сезон на стойност 1500 лв. за възрастни и 1400 лв. за деца от 13- до 19-годишна възраст и пенсионери, колкото струваха и миналата зима. Но от дружеството концесионер предупредиха, че от 10 декември е възможна актуализация, защото тогава ще се знае колко ще струва токът през този месец. Официалният старт на ски сезона е на 17 декември, но ако има сняг, ще пуснат съоръженията и преди тази дата.

В Боровец карти все още не се продават, но се очаква, ако енергийните помощи за бизнеса останат, техните цени да са като миналогодишните.

От дружеството “Бороспорт”, което държи съоръженията, ще правят по-точни калкулации едва през декември, преди да стартира официално сезонът.

В Пампорово са сложили датата 20 ноември като срок, до който може да се купят или поръчат онлайн лифт карти на цени от миналата зима, а след това ще преценяват дали ще има поскъпване. Това е горе-долу времето, в което на Пампорово вече има сняг и ако метеорологичните условия позволяват, съоръженията ще бъдат пуснати.

В Пампорово понякога има безплатни дни и тогава пред долната станция на лифта се струпва огромно множество от хора.

Официалният старт на сезона там е винаги в средата на декември.

В ски курорта Паничище се готвят да увеличат леко стойността на картите за ски пистите, но засега не се знае кога точно. Там се продават обаче само еднодневни, двудневни и тридневни карти, като най-скъпата миналата зима беше 90 лева, информира "24 часа".

Един от по-малките ски курорти у нас - Беклемето край Троян, традиционно отваря врати по-късно - края на декември или началото на януари. Там също има ски влекове, цените за които бяха повишени миналата зима, достигайки 35 и 25 лв. съответно за възрастни и за деца, но за предстоящата зима е все още неясно дали ще поскъпват.