Скок-подскок: Мангъров ошашави АБВ, озова се право при Копейкин

Вирусологът-антиваксър подкрепи Програмата на "Възраждане", Румен Петков пробва да замаже гафа

Новини
17:20 - 12 Ноември 2021
4917
Скок-подскок: Мангъров ошашави АБВ, озова се право при Копейкин

Изненадващо, доцентът-антиваксър Атанас Мангъров забрави старите си благодетели от АБВ и скокна право при "Възраждане", които имат шанс да влязат в новия парламент. Скандалният медик даде рамо на Програмата на лидера д-р Костадин Костадинов, известен като Костя Копейкин и така стана ясно, че си има нови ортаци.

В последните месеци доцентът епидемиолог, изглежда, припознава повече партията на националиста Костадинов, отколкото АБВ, с която през април бе кандадат-депутат и водач на листа в София и Варна.

Според запознати отдалечаването от партията на Румен Петков станало още в началото на годината, след като първият председател на АБВ Георги Първанов каза, че не приема антиваксърските настроения на доц. Атанас Мангъров.

"Доцент Мангъров не е загърбил АБВ и не се е прехвърлил към Възраждане. За него е важно да защити професионалната си позиция във всеки един момент, когато е възможно, обясни Румен Петков присъствието на доцента на събитие, където се представя политическата визия на  националистите. Той припомни, че десетки активисти на АБВ и „Възраждане“ са били заедно на протестите в София срещу ваксинационната кампания и противоепидемичните мерки.

Самият Георги Първанов бе коментирал, че не приема номинацията на Атанас Мангъров за депутат от АБВ. "Аз одобрявам действията на щаба, начело с ген. Мутафчийски и с проф. Кантарджиев, особено на фона на състоянието на тази битка в Европа и по света. Спорил съм задочно с доц. Мангъров, което предполага, че не приемам действията и поведението на доц. Мангъров, които внасят допълнително объркване у хората. В АБВ знаят моята позиция, но те ще решат какво е добро за тях", обясни бившият лидер на АБВ.

Въпреки настояването на Първанов доц. Мангъров поведе две от листите на АБВ. За изборите през юли обаче доцентът изпадна от листите. Според едни, защото бил недоволен от изборния резултат с партията на Румен Петков. Според други, защото АБВ не могли да защитят кандидатурата му пред БСП, с които влезли в коалиция за вота на 11 юли.

Доц. Мангъров ще участва в кампанията, но няма да е кандидат за народен представител. Аз съм казвал многократно - това е един изключително почтен и професионално подготвен човек, който без колебание е отстоявал многократно професионалното си разбиране по много чувствителни теми за обществото, отхвърли тогава съмненията за разлъка Румен Петков.

Подкрепата за Възраждане не е от вчера, но тя не е за партията като цяло. Мангъров като отявлен антиваксър подкрепя всички акции на Възраждане срещу зеления сертификат и наложените от служебното правителство в ковид кризата, коментираха в петък активисти от АБВ.