Скопие: Андрей Ковачев не представлява риск за Македония

Всеки евродепутат, който уважава държавата и хората й, е добре дошъл

Новини
17:06 - 09 Май 2023
1616
Скопие: Андрей Ковачев не представлява риск за Македония

Евродепутатът Андрей Ковачев не представлява риск за сигурността на Северна Македония. Това заявиха днес от Министерството на външните работи на западната ни съседка, съобщава БГНЕС.

От ведомството уточняват, че в групата, с която е пътувал Ковачев, е имало лица, за които МВР знае, че представляват риск за общественото спокойствие и сигурност. Въпреки че българският евродепутат не е сред тях, компетентните служби са взели такова решение заради групата, с която е пътувал.

Всеки евродепутат, който уважава достойнството на държавата и нейните граждани, е добре дошъл в Северна Македония, уверяват от македонското МВнР.

Те подчертават, че за правителството на РСМ членството в Европейския съюз е приоритетен въпрос. За целта са предоставени всички правителствени и административни ресурси за успешното приключване на процеса на скрининг и откриването на първия клъстер - фондации. Същевременно се работи по конституционните промени, които навлизат в ключова фаза, където в кратки срокове работната група трябва да излезе с предложение за промени.

"Чувствителността на този процес не оставя място за поемане на най-малкия риск, който би повлиял негативно на успешното прилагане на промените. В тази връзка на 6 май на ГКПП "Ново село" "поради неизпълнение на условията за влизане в Република Северна Македония, съгласно Закона за чужденците, на група от петима граждани на Република България не беше разрешено да влязат", посочва се в позицията на ведомството.

Припомняме, на 6 май на ГКПП "Ново Село" Андрей Ковачев заедно с председателя на фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски и още трима българи, се опитаха да стигнат до Ново село, за да присъстват на панихида на българското военно гробище, но не бяха допуснати в югозападната ни съседка.

Последва незабавна реакция от страна на София, която заяви, че претенциите за европейска интеграция на Северна Македония изискват преустановяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции.

От своя страна, председателят на Европейският парламент Роберта Мецола заяви, че този инцидент е достоен за съжаление и подчерта, че всеки член на ЕП има правото да изпълнява мандата си.

Оливер Вархеи, еврокомисар по разширяването, също осъди недопускането на Андрей Ковачев на територията на РСМ и призова страната спешно да изясни ситуацията.