Скопие не дава Гоце Делчев

В Северна Македония най-големият индикатор за власт, е колко силно говориш против България

Новини
19:19 - 13 Октомври 2020
3054
Скопие не дава Гоце Делчев

Историци от Северна Македония признаха българската идентичност на Цар Самуил, Климент Охридски и Наум. Спорът за Гоце Делчев остава. Това заяви пред БНТ професор Топалов, който е член на българо-македонската комисия. Тя ще заседава на 15 и 16 октомври в Скопие след няколкомесечно прекъсване.

Историкът е категоричен, че има опити да се отнеме приноса на България за българската писменост. Той напомни, че княз Борис е спасил делото на Кирил и Методий. Проф. Кирил Топалов беше категоричен, че в Северна Македония най-големият индикатор за власт, е колко силно говориш против България. Там все още твърдят, че сме фашисти и окупатори. “Ние ги признахме като държава първи след разпада на Югославия, подарихме им танкове - никой не е направил толкова много”, заяви професорът.

Той обясни, че учебници в Северна Македония не са пренаписани, а по тях българските учени имат няколко съществени забележки. Проф. Топалов даде пример - българите са номадско племе, занимавало се с грабителство. Това е първото изречение в учебник по история за 7 клас в Северна Македония.