Скопие твърди, че Албания объркала македонците с българи

Числата от преброяването никак не се харесаха на РСМ - нашата диаспора е три пъти повече от тяхната

Новини
18:32 - 29 Юни 2024
3011
Скопие твърди, че Албания объркала македонците с българи

Северна Македония поиска "корекция" в преброяването на македонското малцинствено население в Албания, предаде БГНЕС. Вчера бяха публикувани резултатите от него - българите в страната са три пъти повече от северномакедонците (7057 души на 2281).

"Министерството на външните работи на РСМ отбелязва със сериозна загриженост публикуваните предварителни резултати от преброяването, проведено в Република Албания през 2023 г. Техническите нередности в начина на провеждането му, които непрекъснато се изтъкваха от македонските дружества в Република Албания в навечерието на преброяването, но и по време на провеждането му, доведоха до публикуването на данни, които, за съжаление, не отразяват адекватно реалния брой на етническите македонци в страната", се казва в съобщение на ведомството.

Македонското МВнР "изразява недоволство и остро реагира на термина "северномакедонци" и използването на името на държава като заместител на етническа общност".

Посланикът на РСМ в Тирана Данчо Марковски "ще бъде извикан за спешни консултации с цел изясняване на недостатъците и несъответствията в този процес, разглеждане на възможностите за подходящо коригиране на допуснатите пропуски и намиране на най-адекватните пътища за по-нататъшни съвместни действия и насърчаване на двустранните отношения с Република Албания. В предстоящия период Министерството ще си сътрудничи интензивно с компетентните представители на властите в Република Албания и с представителите на македонската общност в Република Албания в посока тяхното културно и социално насърчаване в рамките на албанското общество, което за съжаление и повече от очевидно беше напълно пренебрегнато от предишното политическо ръководство у нас. Всички открити въпроси между две съседни държави трябва да се решават чрез диалог и взаимно разбирателство и зачитане на правилата, принципите и ценностите на международния правов ред", допълват властите в Скопие.

Според данните от преброяването през 2023 г. в Албания живеят 2 402 113 души в 755 хил. семейства.

Населението е намаляло с 409 864 жители от 2011 г. насам, когато е проведено последното преброяване, или с 16%. През периода 2001-2011 г. населението е намаляло с 8 %. Така че намаляването на населението се е увеличило почти двойно през последните години.

Тези данни бяха споделени от Елза Дули, директоркща на Статистическия институт. "Имаме удоволствието да представим в детайли информацията, свързана с този процес, показвайки в същото време, че това преброяване е постигнало целта, за която е извършено, оправдало е дългосрочните инвестиции, финансовата подкрепа, нуждата на потребителите", заяви тя.