Скуадра адзура остана без треньор

Роберто Манчини изненадващо подаде оставка като национален селекционер на Италия

Спорт
15:40 - 13 Август 2023
3800
Скуадра адзура остана без треньор

Роберто Манчини подаде оставка като национален селекционер на Италия, обяви футболната федерация на страната. Решението на селекционера на Скуадра адзура е изненадващо и явно в централата също не са били подготвени за подобен развой на събитията.

"Имайки предвид важните и близки ангажименти в квалификациите за Евро 2024... Федерацията ще обяви името на новия национален селекционер в следващите няколко дни“, се казва в изявление на сайта им.

Манчини пое националния тим на Италия по футбол през 2018-а година, когато беше първото пропуснато от двете поредни Световни първенства. През 2021-а година той изведе Адзурите до европейската титла, но се провали в класирането на Мондиал 2022 в Катар.

Също така искаме да уточним, че оставката на Манчини е приета.

Тя беше депозирана вчера след обяд. Една значителна страница в историята на отбора се затваря, след като беше отворена през май 2018-а и завърши с финалите в Лигата на нациите през 2023 г. Между това, победата на Евро 2020, триумф, постигнат от отбор, в който всички индивиди успяха да се оформят отбор, е нещото, което стои най-високо", се казва още в становището на FIGC.

Развитието на събитията по този начин определено е шок, тъй като само преди няколко дни ръководителите му дадоха още една длъжност – координатор на всички национални отбори.

Позицията беше създадена с идеята той да има повече власт и да взима решения за формирането на талантите и на силни национални отбори при подрастващите. Няма за момента информация каква е причината за оставката, но в много страници в социалните мрежи пише, че е получил оферта от Саудитска Арабия.

58-годишният бивш футболист на Сампдория напуска с рекорд от поредни мачове без загула. Освен това той си тръгва от поста след 39 победи, 13 равенства и девет поражения, в които Италия отбеляза 130 гола и допусна 49.

Актуалният договор на специалиста беше до юни 2026-а година или още почти три години.

За него последните месеци бяха много трудни в личен план, губейки както колегата си от времената на футболист Италия Джанлука Виали, така и добрия си приятел Синиша Михайлович заради смъртоносни заболявания.