Слабият сезон на Григор Димитров го праща на пресявките на Мастърса в Монреал

Той вече е на прага от изпадането от Топ 50 на световния тенис

Спорт
14:26 - 06 Юли 2019
2331
Слабият сезон на Григор Димитров го праща на пресявките на Мастърса в Монреал

Ужасяващата за Григор Димитров 2019 г. продължава да нанася удари по самочувствието на българската звезда. Той вече е на прага от изпадането от Топ 50 на световния тенис, а ако сривът му продължи, съвсем скоро участието му в основната схема на големите турнири няма да е по презумпция.

Може да се окаже дори така, че съвсем скоро първата ни ракета ще се налага да играе квалификации, за да попадне сред участниците в турнирите от сериите Мастърс 1000. Дори, ако продължи да се срива, ще трябва да премине през пресявките на следващия такъв турнир - в Канада в началото на август.

Тази година Мастърсът на твърди кортове ще се проведе в Монреал. В него участват 56-има тенисисти, като обикновено почти няма играчи от Топ 50, които да не заявят участие, освен ако не са контузени. От тези 56-има, в първия кръг се включват директно 48-има, а първите осем в схемата се класират директно за втория кръг.

От въпросните 48 играчи в първия кръг, осмина идват чрез квалификации. Което оставя място за 40, които директно попадат в основната схема, някои от които са с покана от организаторите, т.нар. уайлдкард. Както в момента е 49-и, ако няма отказали участие в турнира от тези преди него, към момента Димитров би трябвало да се надява или на уайлдкард, или да мине през квалификации.

Така че ако продължава да се срива така главоломно, както от началото на годината, съвсем скоро той ще трябва да се бори ожесточено за мястото си в тези престижни надпревари. За последно той участва в пресявки за Мастърс 1000 турнир в Париж преди шест години.

През месец май тази година българинът за първи път от тогава участва в квалификации, но по собствено желание, защото беше изпуснал сроковете да се надява на покана от организаторите на турнира в Женева, който беше последният на клей преди Ролан Гарос.

Там той мина пресявките, но после падна безславно в първия кръг. При това, там надпреварата беше за турнир от сериите АТР 250, докато в Мастърс 1000 състезанията дори и квалификациите са безбожно трудни и попадането в основната схема не е толкова лесно.