Сладкиш с крем сирене , сушени плодове и мак
за 12 парчета, 120 мин
Продукти
100 г сушени череши, вишни или други сухи плодове
110 г царевично нишесте
1 лимон
1 с.л. масло – 10 г
1 с.л. галета
4 яйца
1 щипка сол
150 г кафява захар
1 пак. ванилова захар
1 кг крем сирене или извара
1 пак. бакпулвер
1 с.л. мак
1 с.л. пудра захар
Приготвяне
Черешите се смесват с 1 ч.л. царевично нишесте. Настъргва се кората на лимона и се изцежда сокът.
Форма за печене се намазва с маслото и се поръсва с галетата.
Белтъците се разбиват с щипката сол на твърд сняг. Жълтъците се разбиват със захарта, ваниловата захар и 2 с.л. вода до кремообразно. Постепенно се добавя с разбъркване крем сиренето или изварата.
Прибавят се с разбъркване бакпулверът и останалото нишесте, разтворени в малко вода.
Черешите се смесват с 1 ч.л. лимонова кора, 3 с.л. лимонов сок и мака. Добавят се към сместа с внимателно разбъркване. Прибавят се белтъците с разбъркване чрез повдигане.
Тестото се изсипва във формата и се заглажда. Пече с е в загрята фурна на 175 градуса (с вентилатор 150 градуса) 80-90 мин. Оставя се да изстине във формата 5-10 мин. Изважда се и се оставя напълно да изстине. Поръсва се с пудрата захар.