Слагат гумен Ленин в мавзолея

Искат да погребат мумията на вожда на революцията

Топ
10:26 - 10 Ноември 2021
2734
Слагат гумен Ленин в мавзолея

Тленните останки на Ленин да бъдат погребани с подобаваща траурна церемония, а на тяхно място в мавзолея в Москва да бъде положено гумено или восъчно копие на тялото на вожда и учителя на октомврийската социалистическа революция. С подобна инициатива излязоха депутати от местното законодателно събрание на Ленинградска област, съобщават агенциите.

Народните избраници предлагат погребението да бъде организирано през 2024 година, когато се навършват 100 години от смъртта на Ленин. Според депутатите, по този начин ще бъдат икономисани сериозни финансови средства, които сега се харчат за поддръжка на мумията.

От руската комунистическа партия остро реагираха на предложението на депутатите от Ленинградска област, наричайки идеята им „налудничава“ и „провокационна“. „Ако у тези хора са останали поне малко съвест и здрав осмислен поглед върху историята, то задължително ще им стане неудобно за тази тяхна псевдоинициатива“, заявиха от червената партия.

По думите на  депутата от Думата от комунистическата партия Александър Юшенко, „вече 30 години се опитват да погребат Ленин и ще продължат да се опитват всички онези, които разпалват антикомунизъм и ненавист в обществото“.