Слагат пречупени петолъчки на 9 места в София

Идеята на организаторите е да напомнят на младите, че те са не по-малко тежък знак от нацистката свастика

Новини
17:27 - 16 Юли 2019
17639
Слагат пречупени петолъчки на 9 места в София

Пречупени петолъчки ще бъдат поставени на девет места в София, свързани с комунистическото минало на България. Инициативата е наречена "Памет за утре" и се оргаизира от на комитет, в който участват историците проф. Евелина Келбечева, доц. Михаил Груев, доц. Лъчезар Стоянов, журналистите Христо Христов и Калин Манолов и адвокат Марио Топчийски.

"Идеята ни е да стане ясно, че петолъчката е не по-малко тежък знак от нацистката свастика. Не е нормално претрупаната със съветски и комунистически символи – паметници и сгради, градска среда, да се възприема от днешното поколение като нещо напълно естествено и обикновено", коментира проф. Келбечева.

Счупените петолъчки ще бъдат поставени на 1 септември на паважа пред мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров, пред Държавна агенция "Архиви" (където са били арестантските килии на Държавна сигурност), Мемориала на жертвите на комунистическия режим пред НДК, хотел "Славянска беседа", където е бил първият щаб на Народната милиция, Народното събрание, бившия Партиен дом, ЦК на ДКМС на ул. "Съборна" 13, президентството, бивш Държавен съвет, пред сградата на Отечествения фронт на бул. "Витоша" 18 и пред църквата "Света Неделя".

На 9 септември избраните места на акцията "Памет за утре" ще бъдат посетени от 99 младежи, родени след 1990 г. Шествието ще започне в 11 ч. пред Държавна агенция "Архиви" на ул. "Московска" и ще завърши около 14 ч. пред Мемориала на жертвите на комунистически режим пред НДК.