Слъгинг - нов метод в борбата със сухата кожа

Той представлява покриване/намазване на лицето с вазелин в чистата му форма, с цел да се "улови" влагата и да се предотврати загубата на вода

Стил
17:09 - 21 Март 2023
2726
Слъгинг - нов метод в борбата със сухата кожа

В последните години свикнахме с различните тенденции за красота, които периодично се появяват и налагат. Дали са свързани с грижа за кожата, тялото или косата - оказва се, че винаги има нещо ново (или позабравено старо), което може да приложим в стремежа си към съвършенство и дори вечна младост.

Сред открояващите се в последно време е т.нар. слъгинг, специфичната хидратираща грижа за кожата, заимствана от опита на жените в Южна Корея.

Най-просто казано, слъгингът представлява покриване/намазване на лицето с вазелин в чистата му форма, с цел да се "улови" влагата и да се предотврати загубата на вода - нещата, които водят до сухота и поява на бръчки.

В основата на метода стои схващането, че след нанасяне на вазелин, лицето изглежда лъскаво и дори лигаво", подобно на следата, която охлюв оставя след себе си (от английски буквално се превежда като охлюв, плужек - бел. ред)

Вазелинът има свойството да запазва влагата на кожата и да подобрява защитната й бариера, тъй като предотвратява проникването на замърсяванията от околната среда. Нанесен вечер, той действа като нощна маска, която спомага усвояването на активни съставки, поставени върху кожата непосредствено преди това.

Все пак специалистите уточняват, че този тип терапия на лицето е добре да се прилага само от хора, страдащи от изключително суха кожа и компрометирана бариера на лицето. Полза от нея имат най-вече страдащите от екземи, псориазис или напукана от студ кожа. Може успешно да се прилага и след агресивни процедури като химически пилинг.

Методът не е подходящ за по-мазна и предразположена към акне кожа, тъй като може да й попречи да се избави от мъртви кожни клетки и други остатъци, което пък от своя страна насърчава бактериалния растеж и води до инфекции.

Затова слъгингът не бива да става част от рутинна грижа за кожата. Ключов за правилната грижа принципно е правилният баланс между ексфолиране и хидратация. Грешките в тази посока могат само да доведат до проблеми със свръхпроизводство на себум, който компенсира влагата, загубена по време на ексфолирането.

Според някои специалисти, слъгингът е просто поредната модна тенденция в грижата за кожата. И вместо тепърва да започваме нещо ново и непознато, може да се придържаме към това, което вече знаем, че работи за нуждите на нашата кожа.