Слънчева буря удря Земята

През май планетата преживя най-мощните си геомагнитни бури от две десетилетия насам, които предизвикаха цветни прояви по нощното небе далеч от полюсите

Новини
10:06 - 10 Октомври 2024
6574
Слънчева буря удря Земята

Според американските синоптици Земята ще бъде ударена от огромно кълбо плазма и придружаващо го магнитно поле, което може да предизвика полярни сияния чак до Алабама. Това се случва в момент, когато Слънцето се приближава към пика на своя 11-годишен цикъл, когато активността му е повишена.

През май планетата преживя най-мощните си геомагнитни бури от две десетилетия насам, които предизвикаха цветни прояви по нощното небе далеч от полюсите.

„Понастоящем очакванията са, че тя ще пристигне в четвъртък и може би ще продължи и през следващия ден“, заяви Шон Дал от Центъра за прогнозиране на космическото време пред репортери на брифинг.

Тъй като изхвърлянето на коронарна маса (CME) се движи в космоса със скорост 4 милиона километра в час, агенцията въведе четвърто ниво на наблюдение за геомагнитна буря (G4). Това е едно ниво под най-високото възможно ниво G5, наблюдавано през май, но крайният резултат може да бъде както под, така и над G4.

По-добри прогнози са възможни едва около 15-30 минути преди сблъсъка, когато бурята ще пресече сателитите за проследяване.

Дал заяви, че Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA), която вече е подложена на натиск, тъй като се справя с последиците от урагана „Хелън“ и приближаващия ураган „Милтън“, е била информирана, както и компаниите, експлоатиращи северноамериканската електропреносна мрежа, за да могат да предприемат мерки за смекчаване на последиците, ако е необходимо.

Когато CME попаднат в магнитосферата на Земята, те могат да предизвикат геомагнитни бури.

Бурите могат да нарушат работата на спътниците в орбита около Земята и да засегнат такива неща като радиосигнали и GPS системи за позициониране.

Те могат също така да извадят от строя електрическите мрежи - „Хелоуинските бури“ през октомври 2003 г. предизвикаха прекъсване на електрозахранването в Швеция и повредиха енергийната инфраструктура в Южна Африка.

Бурите през май нарушиха работата на прецизните GPS системи, използвани от американските фермери в Средния Запад, и предизвикаха изключването на някои високоволтови трансформатори, без да се стигне до мащабни смущения в мрежата, каза Дал.

Той допълни, че е трябвало да се коригира орбиталното ниво на около 5000 сателита, тъй като бурята раздува йоносферата и води до забавяне и намаляване на орбитата.

За хората, живеещи на подходящите географски ширини - потенциално чак до северна Калифорния или Алабама в САЩ - полярните сияния ще бъдат най-видими далеч от градските светлини, при възможно най-тъмното небе, казват експертите.

Хората трябва да използват фотоапаратите или телефоните си, за да гледат, тъй като съвременните цифрови изображения често могат да ги уловят дори когато невъоръженото око не може да ги види.