Слави разяри Цветанка Ризова , изпрати й писмо по Тошко

Дългия нападна водещата заради снощния й разговор с Асен Василев

Новини
19:27 - 16 Март 2023
6701
Слави разяри Цветанка Ризова , изпрати й писмо по Тошко

Тв водещата Цветанка Ризова попадна в напрегната ситуация на живо, след като Тошко Йорданов прочете писмо от Слави Трифонов за некадърната финансова политика до нея. Журналистката се сопна, че държи шефът на ИТН лично да се яви в студиото. 

Нося писмо от г-н Трифонов към вас. Ще го прочета бавно и отчетливо, само да вметна, че кабинетът на Петков беше свален от ИТН и г-н Трифонов посочи две причини - предателството към Северна Македония и некадърната финансова политика на Асен Василев. Двете неща станаха брутално ясни. Това заяви Тошко Йорданов от ИТН пред bTV.

"Г-жо Ризова, снощи бяхте поканили Василев да говори за финансите в държавата. Говореше уж компетентно, но постоянно смесваше факти с измислици. Истината е следната. Кой предизвика инфлацията? Асен Василев каза, че се дължи на външни фактори, но това не е така - тя е резултат и от раздуването на пенсии, доходи и и заплати. Това са елементарни примери. Колко е бил фискалния резерв - казва колкото му е изгодно. Защо не каза, че през февруари беше 4,8 млрд. лв. и правителството остана с 300 млн. за харчене. 

На 8 април 2022 г., когато Асен Василев е министър на финансите, фискалният резерв е 4,8 млрд. лева. Правителството остана само с 300 млн. лева за харчене над неприкосновеното ниво на резерва от 4,5 млрд. Тези резерви се равняват на разходите за един ден

Той заложи политики, които стръмно увеличиха разходите за 2022 и 2023. Истината е, че ако не беше погрешната му финансова политика вместо 3% дефицит трябваше да имаме излишък. Удобно се забравя, че и до днес няма информация за онези 9 млрд. изхарчени от Асен Василев през декември 2022 година. Изхарчи 9 млрд. за 9 дни. Нямам икономическо образование, но мога да смятам, дочете Тошко.