Слави свири конгрес през юли?

Политика
13:20 - 13 Юни 2022
7703
Слави свири конгрес през юли?

Конгрес с изцяло закрито заседание за медиите свири лидерът на Има такъв народ до дни, научи ексклузивно Lupa.bg. Веднага след оттеглянето на четиримата му министри от четворната коалиция на Кирил Петков, Дългия е намекнал пред най-приближените си депутати, че очаква напрежението в партията да ескалира заради загубата на доверие у правителството и последвалата вълна от оставки (и загубени работни места на висши чиновници - б.р.).

Освен това членове на Националния съвет на ИТН са изразили недоволство с част от позициите, изразени от ръководството на парламентарната група в лицето на Ива Митева, Тошко Йорданов и Станислав Балабанов за начина, по който ИТН е посрещнала обвиненията, отправени към формацията от "Промяната" за исканите близо 4 милиарда лева за пътните фирми от Гроздан Караджов.

Разнобой в партията възникнал и заради нежеланието на Слави-Трифоновите представители в НС да дебатират за бъдещето на КПКОНПИ. 

Отделно, категоричната позиция на шоумена срещу Русия, също породила известни локални трусове в ИТН. По наша информация няколко координатори на партията са напуснали редиците й от началото на войната в Украйна.  

По устав т.нар. Национална конференция трябва да се свиква най-малко веднъж на всеки 4 години, а Националният съвет - веднъж на 3 месеца, въпреки че до момента нито едно от заседанията не е било оповестявано, а пресконференции никога не са били провеждани след тях. 

ИТН беше учредена през февруари 2020 г. и оттогава делегатите на конгреса не са се събирали.

Самият старт на партията бе със залостени отвътре врати, присъствие на сериозно количество гардове и обет, даден от учредителите, да не се допуска и дума навън пред чакащите журналисти за това как се създава новата тогава формация, наследила Няма такава държава. НТД получи отказ от съда за регистрация заради името си. 

Според източниците на Lupa.bg Трифонов възнамерявал да говори пред членовете на конференцията в края на юли, но се допускало отлагане и за септември, в зависимост от развоя на политическата ситуация. За да се проведе заседанието на конгреса, ръководството на ИТН трябва да издаде съобщение за това не по-малко от 30 дни преди уречената дата, пише още в устава.