Славов: Имаме изключително важен дебат за бъдещото на страната

Новини
15:06 - 06 Октомври 2023
1749
Славов: Имаме изключително важен дебат за бъдещото на страната

Днес имаме изключително важен дебат за бъдещото на страната, за това каква България искаме да бъдем, в каква страна искаме да живеем - дали искаме да сме в страна, която е европейска правова държава, или в страна, която е някакъв хибриден режим между демокрация и някакъв авторитарен режим, някъде в периферията на Европа.

Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов по време на дебата в парламента по първото четене на предложенията за промени в Конституцията. 

Мисля, че по този основен въпрос всички ще кажем, че искаме да живеем в европейска правова държава, посочи той. Тази европейска правова държава обаче има своите атрибути, своите характеристики, отбеляза Славов. 
 
„Ключова характеристика на европейската правова държава е справедливото правосъдие, независим и справедлив съд. Това е една от основните цели на предложението за промени в Конституцията“, посочи той.

Другата характеристика на европейската правова държава е, че виновните по справедлив ред биват наказани, биват повдигнати преди това обвинения, за което е нужна независима, професионална, отговорна прокурорска служба, отбеляза министърът. 

Той добави, че това са две от основните цели на този законопроект и изрази увереност, че по тях никой всъщност не спори. Целите са ясни, целите са такива от доста време и е крайно време да ги осъществим практически, каза Атанас Славов.

Спорим по средствата - как да постигнем независим и справедлив съд, как да постигнем отчетна и отговорна прокуратура, как да гарантираме третата основна цел – по-добра защита на правата на гражданите, добави той.