След 100 год.: Бразилия с чуждестранен селекционер

Карло Анчелоти поема селесао

Спорт
15:23 - 06 Юли 2023
2365
След 100 год.: Бразилия с чуждестранен селекционер

Лудата по футбола Бразилия си има достатъчно теми от вътрешния шампионат, евентуален трансфер на Неймар, който е на изхода в ПСЖ, футболно хулиганство, което се шири безнаказано из стадиони и край тях... Но една тема в тази страна винаги е №1, когато става дума за играта, която пък е категорично най-важното нещо в живота на поне 70 процента от бразилците.

Националният отбор има нов селекционер от тази седмица.

Името му е Фернандо Динис, треньор е и на Флуминензе, като ще съчетава за близо година двете длъжности. Специалистът е само на 49 години и е наясно, че е с временни задачи начело на селесао. За лагера на тима преди Копа Америка 2024, който е през юли догодина, на поста застава Карло Анчелоти.

Един от най-опитните и титулувани треньори в Европа за последните 20 години ще води златистите на турнира, а след това и на Мондиал 2026.

Ясно е защо се случва.

Федерацията търси път да спре "черна серия". Бразилия чака титлата на световен шампион от 21 години, а на Копа Америка триумфира веднъж в последните пет издания.

Твърде малко за най-футболната нация на планетата. Поредният провал дойде на Мондиал 2022, когато Хърватия изхвърли селесао с дузпи на четвъртфинал, но година по-рано разочарованието не бе по-малко, когато Аржентина им взе трофея на континента във финал насред "Маракана".

Още на първата си пресконференция Динис каза, че Карло Анчелоти няма да се меси в работата му. Тя е да води Бразилия в шест световни квалификации тази есен, като положи основите на безаварийно класиране на Мондиала след 3 години. След това поема италианецът - за останалите 12 квалификации и за Копа Америка. И за самото световно в Щатите, Канада и Мексико, разбира се.

"Странно и противоречиво", бе наречено решението на федерацията в местните медии.