След 12 години: Бостън Селтикс отново е на върха на Изток!

Зелено-белите спечелиха титлата в конференцията след успех над Маями Хийт

Актуални новини
11:05 - 30 Май 2022
1614
След 12 години: Бостън Селтикс отново е на върха на Изток!

Бостън Селтикс е новият шампион в Източната конференция в НБА. Детелините победиха Маями Хийт със 100:96 и така спечелиха финалния плейоф на Изток с 4:3 успеха.

В "American Airlines Arena" във Флорида гостите от Бостън започнаха крайно мотивирани и спечелиха първата част с 32:17. Ротацията на Ерик Сполстра обаче не се притесни и стопи разликата до 6 точки на полувремето. През последните две части на мача Маями опита да обърне мача, но безуспешно и след последната сирена хората на Айм Удока ликуваха.

Това е първа титла в Източната конференция за Бостън от 2010 г., когато бе победен Орландо Маджик.

Най-резултатен за Селтикс бе звездата на тима Джейсън Тейтъм, който за 46 минути в игра вкара 26 точки и добави 10 борби и 6 асистенции. Маркус Смарт и Джейлън Браун също бяха на ниво, като първият записа 24 точки, 9 борби и 5 асистенции за 41 минути на паркета, а Браун завърши с 24 точки и по 6 борби и асистенции.

От другата страна Джими Бътлър вкара 35 точки, към които добави 9 борби и 1 асистенция, а Бам Адебайо се отчете с дабъл-дабъл за 46 минути на паркета - 25 точки, 11 борби и 4 асистенции. В крайна сметка те се оказаха недостатъчни за Маями да стигне до спора за титлата в НБА за пръв път след 2020 г., когато тимът загуби от Лос Анджелис Лейкърс.

Така в спора за трофея представител на Източната конференция ще бъде Бостън Селтикс, който ще се изправи срещу Голдън Стейт Уориърс. Първият мач от финалната серия между двата отбора ще бъде в петък (3 юни), като домакин ще бъде Голдън Стейт.