След 17 месеца: Легендарният Джанлука Виали спечели битката с рака!

Ракът не е битка, а пътуване, твърди бившият голмайстор

Спорт
21:10 - 13 Април 2020
3385
След 17 месеца: Легендарният Джанлука Виали спечели битката с рака!

Бившият голмайстор на Кремонезе, Сампдория, Ювентус и Челси - Джанлука Виали, разказа за успешно завършилата си борба с рака. Самият Виали описва рака не като битка, а като пътешествие, което му е помогнало да стане това, което е в момента.

Той е на мнение, че пандемията от COVID-19 ще остави огромни белези на страната – емоционални, морални и икономически.

Ето и изповедта на един от големите голмайстори на Италия:

"Добре съм. През декември завърших 17-месечна химиотерапия - един цикъл от осем месеца и още един от девет. Беше трудно, дори и за някой издръжлив човек като мен - и физически, и психически. Тестовете не показаха следа от болестта.

Щастлив съм, въпреки че го казвам само под носа си, за да съм в безопасност. По отношение на здравето това означава да мога да се погледна в огледалото отново. Да виждам как ми расте косата и да не се налага да си чертая веждите с молив. В този аспект се чувствам голям късметлия в сравнение с други. Мисля си за тези, които са докарани в болницата и са принудени да умрат сами. Техните роднини не се допускат до тях в случай на зараза. Погребенията също не могат да се извършат, ужасно е. Тази криза ще остави огромни белези върху страната - емоционални, морални и икономически.

При мен не ставаше въпрос за битка, а за пътуване, възможност за самосъзерцание. С удоволствие щях да го сторя и без тази болест, но се случи и затова се опитах да извлека максимума от ситуацията. Това ти помага да станеш този, който си. Бориш се със страха от смъртта, мислейки си за твоите копнежи и концентрирайки се върху това, което наистина обичаш, и колко много искаш всички тези неща да се завърнат.

В тази огромна тишина около нас по време на карантината се усеща почти "дзен" атмосфера. Можем да чуем песента на птичките дори и в един мегаполис. Вижте колко бързо смогът изчезна дори и след като толкова много избраха да се подиграват на това чудесно младо момиче - Грета Тумберг", сподели 55-годишният Виали пред "Ла Република".

„Ще бъде прекрасно, когато футболът и спортът се завърнат, тъй като емоциите и спомените ще ни помогнат да се върнем към пълноценния си живот. Просто се надявам да запазим солидарността и в бъдеще да я разширим. Продължавайте да подкрепяте здравните работници, тези щедри хора с невероятна физическа и психическа сила. Нека не ги забравяме, когато всичко свърши“.

Футболистите бяха призовани да намалят заплатите си, за да помогнат на клубовете, но Виали иска да гарантина, че парите отиват за правилните хора.

„Не само спортистите трябва да правят жертви. Интересно е какво се случва в Англия, където ПФА създаде фонд за солидарност от квотата на заплатите на футболистите. Те разпределят парите директно на обществени здравни служби. Бих искал в бъдеще хората не просто да казват „вашето здраве е най-важното“, а всъщност да го означават. Не може повече мостове да се рушат. Направете безопасността и сигурността на всеки индивид първостепенна отговорност. Когато всичко приключи, Италия може да играе в Бергамо с лекарите и медицинските сестри. Този ден ще бъде страхотен“, каза още Джанлука Виали.

Виали два пъти е шампион със Сампдория и Ювентус. Също така печели и 4 купи на Италия (3 с Ювентус и една със Сампдория). С Ювентус печели и Шампионската лига и Купата на УЕФА (сега Лига Европа). Със Сампдория печели Купата на Купите. С Челси също печели Купата на Купите, а също така и Суперкупата на Европа и Купата на Англия. За Италия има 59 мача и 16 гола, припомня Стандарт.

През 1990 г печели с "адзурите" бронзовия медал от Световното по футбол в Италия, а също така и от европейското по футбол 1988 г. След края на активната си кариера става треньор на Уотфорд.