След 21 години: Палмейрас стъпи на върха в Южна Америка

Зелените триумфираха с Копа "Либертадорес", надигравайки Сантос във финала пред празната "Маракана"

Спорт
08:05 - 31 Януари 2021
2085
След 21 години: Палмейрас стъпи на върха в Южна Америка

Палмейрас победи с 1:0 Сантос в изцяло бразилския финал на Копа Либертадорес, изиграл се на „Маракана“. За пръв път от 21 години Палмейрас триумфира в надпреварата.

За последно тимът печели южноамериканския еквивалент на Шампионска лига през 1999 година, като спечелената купа тогава е първа в историята на клуба.

В големия герой за Палмейрас се превърна Брено, който вкара победния гол във вратата на Сантош дълбоко в добавеното време.

В заключителните секунди преди последния съдийски сигнал емоциите взеха връх, напълно типично за турнира с марка Копа Либертадорес.

През първото полувреме двата отбора играха сковано, което беше напълно логично с оглед големия залог на срещата. Сериозни голови положения липсваха. Преобладаваше тактическото надлъгване и битката в центъра на терена. Двата отбора сякаш опипваха почвата и търпеливо изчакваха своя шанс при груба грешка на съперника.

Най-добрата възможност за гол преди почивката се откри пред Палмейрас в 37-ата минута, кгоато Вейга прати топката покрай левия страничен стълб. Развръзката остана за втората част и тогава и двата отбора имаха своите шансове да грабнат скъпоценната победа.

В 58-ата минута Алисон бе намерен с центриране в наказателното поле, но ударът му с глава от близко разстояние не намери целта.

Фаворитът за спечелването на трофея по предварителни очаквания Сантос вдигна оборотите в заключителните минути от редовното време и потръси по-активно гола. В 77-ата минута Питука отправи шут от далечна дистанция, но страхотно се намеси вратарят на Палмейрас Уевертон.

В добавеното време на мача старши треньорът на Сантос Кука бе изгонен с директен червен картон, след като улови излязла в странично хвърляне топка и всячески се опита да спре бърза атака на съперника, като се сблъска с играч на Палмейрас.

Секунди по-късно радостта бе за Палмейрас, след като Брено успя да запише името си в историята на своя клуб и на турнира Копа Либертадорес, отбелязвайки единственото попадение в срещата. Той се разписа от трудна позиция, за да се превърне в герой за Палмейрас.