След 7 години Иран отново отваря посолство в Саудитска Арабия

Китай изигра посредническа роля за постигането на споразумение за възстановяване на дипломатическите отношения между водещите мюсюлмански сили в Близкия изток

Новини
16:27 - 09 Април 2023
1950
След 7 години Иран отново отваря посолство в Саудитска Арабия

Иранска делегация ще посети Саудитска Арабия през следващата седмица, за да подготви за повторното отваряне на иранско посолство в Рияд, съобщи Ройтерс, като се позова на иранската новинарска агенция ИСНА.

Новината идва само няколко дни след като министрите на външните работи на двете страни се срещнаха в Пекин в четвъртък - първата по рода си среща от повече от седем години насам - след като Китай изигра посредническа роля за постигането на споразумение за възстановяване на дипломатическите отношения между водещите мюсюлмански сили в Близкия изток.

"Иранската техническа делегация ще посети (сега затвореното) посолство на (страната) в Рияд и ще обсъди повторното (му) отваряне", съобщи ИСНА.

Вчера министерството на външните работи на Саудитска Арабия съобщи, че "техническа делегация" на страната е пристигнала в Иран, за да бъде обсъдено повторното отваряне на саудитското посолство в Техеран.