След 8 часа дебати: КПКОНПИ се дели на 2, членовете му - икономисти с 1 мандат

Шефът на дирекцията трябва да има 10 години стаж

Новини
19:20 - 20 Септември 2023
3834
След 8 часа дебати: КПКОНПИ се дели на 2, членовете му - икономисти с 1 мандат

След 8 часово заседание с дебати как да изглежда новата антикорупционна комисия, най-после депутатите приключиха дешния пленарен ден. 

Новото е следното - КПКОНПИ се разделя на две - едната ще се бори с корупцията, а другата ще се занимава с отнемане на незаконно придобитото имущество.  

Въпреки че в комисия не срещна подкрепа, в пленарната зала мина идеята на Тошко Йорданов от ИТН шефът на дирекцията, която ще отговаря за разследващите инспектори да има 10-годишен стаж. Това накара Бойко Рашков от ИТН, който по-рано искаше 8-годишен стаж, да се откаже от намерението си. Макар че неговото настояване бе по-голямата опитност да е за разследващите инспектори. Петър Петров от "Възраждане" също мислеше в тази насока, но за 10- годишен стаж.

Бившият вътрешен министър се ядоса на предложението на комисия стажът за юристите да е само 5 г. Според него идвала от хора, които не са наясно как се изгражда един орган. 5 г. били изпитателен срок за атестация, след това ВСС можело да не признае, че той е станал несменяем, което е основание за освобождаването му от длъжност, предупреди Рашков.

Затова предложи стажът да е 8 г. "Как начинаещ юрист ще се справи с тази отговорна задача, да се справи с подкуп? Несериозно е това", добави още депутатът. И сравни изграждането на структурата с подготовката на специалисти и в други сфери. "За колко време се изгражда един лекар преди да му позволим да извършва сложни процедури, а с лека ръка предлагаме на хора без необходимият практически опит да поемат толкова важна задача. Нека подходим по-сериозно за изисkванията в тази нова комисия", призова той колегите си.

Още преди приемането на текста от "Възраждане" предупредиха, че ръководството ще е с по-ниски критерии от тези за подчинените си разследващи инспектори.

По предложение на ДПС при наличие на повод за разследване срещу директора на дирекцията, или заместниците му ще се уведомява главния прокурор, а той ще преразпределя преписката на прокурор от СГП и на двама следователи от НСлС на случаен принцип. 

Идеята на Хамид Хамид мина със 135 гласа за, 31 против и 13 въздържали се. По -рано той отхвърли обвиненията от "Възраждане", че се опитват да се защитят от бухалката, в която ПП-ДБ се опитвали да превърнат КПКОНПИ. Хамид отрече, че създават квазиглавен прокурор с новия директор. Така само гарантирали, че няма да се стигне до нова едно властна и недосегаема фигура, каквато имало преди, визирайки главния прокурор. Искали механизъм по подобие на този за обвинител номер едно.

За първи път неправителствените и гражданските организации получиха правото официално да номинират кандидати за ръководители на ключов държавен орган – за шефове на антикорупционната комисия. Това предизвика гнева на "Възраждане", които се ядосаха, че "правителствени неправителствени организации, финансирани от чужди държави" ще се месят в толкова важни въпроси.