След бомбени заплахи: Евакуираха 150 руски училища

В уралската консерватория отмениха изпитите заради сигнала

Русия
14:39 - 12 Януари 2022
905
След бомбени заплахи: Евакуираха 150 руски училища

Редица университети и консерваторията бяха евакуирани в сряда в руския град Екатеринбург след получаване на сигнали за поставени бомби, съобщиха за ТАСС представители на институциите. По-рано беше съобщено за евакуацията на над 150 училища в града заради подобни съобщения.

„Получихме заплашително писмо по имейл и основната учебна сграда беше евакуирана“, обяви Сергий Постников, съветник на ректора на Уралския държавен университет по архитектура и изкуства.

Уралският държавен железопътен университет, Екатеринбургският театрален институт и Минният университет също бяха евакуирани. „Около 200 студенти, които са били там по време на получаването на съобщението, са били изведени от „минния“ университет“, информира още ТАСС. В Уралската държавна консерватория „Мусоргски“ пък поради бомбения сигнал бяха принудени да отменят насрочените за деня изпити.  Ръководителят на пресслужбата на Главното управление на Министерството на вътрешните работи за Свердловска област Валерий Горелих обеща да коментира ситуацията след резултатите от проверките.

Вълната от сигнали за поставени взривни устройства в руските градове продължава от края на 2019 г., като засегна редица съдилища, търговски центрове, метростанции и много други обекти.