След дълго чакане, дъжд и протести, Гришо тръгна успешно на "Уимбълдън"

Григор Димитров загуби само четири гейма на старта

Актуални новини
17:26 - 05 Юли 2023
2153
След дълго чакане, дъжд и протести, Гришо тръгна успешно на "Уимбълдън"

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров започна по фантастичен начин кампанията си на “Уимбълдън” с разгромна победа 6:1, 6:2, 6:1 за 89 минути игра срещу японеца Шо Шимабукуро.

Мачът беше белязан от две спирания за дъжд, както и забавено с около два часа начало заради валежите в Лондон. При 6:1 и 1:0 с пробив в полза на Гришо срещата бе прекъсната за втори път заради дъжд, а около пет минути преди това пък протестант нахлу на корта и разсипа парчета от пъзели, след което седна на мрежата и провокира прекъсване от съвсем друг тип. От "Уимбълдън" обясниха, че двама души са арестувани във връзка с въпросния инцидент, предаде Спортал.бг.

С изключение на бъркотиите в програмата и странните протестни изяви, Димитров нямаше никакви проблеми да преодолее първото си препятствие и да сложи край на една негативна поредица от изяви на “свещената трева” в “Ол Ингланд клъб”.

От 2017-а досега той беше записал само една победа на “Уимбълдън”, но вече уверено може да гледа към втория кръг, където го очаква Федерико Кория или Иля Ивашка.

Димитров вече има 37 победи (14 загуби) в първи кръгове на “Големия шлем”, а в последно време, като изключим именно гореспоменатите трудности на “Уимбълдън”, е изключително надежден. Той е спечелил вече 14 от последните си 16 откриващи мача в “Шлема”.

Първи сет

Григор започна с пресилен форхенд и двойна грешка за 0-30, но после регистрира неотразен втори сервис - 15-30. За съжаление, той трябваше рано-рано да защитава две точки за пробив, като с първата се справи чрез класическа комбинация начален удар - форхенд. Вторият се изпари след невърнато подаване, а второ поредно такова осигури авантаж на българина, а третото последователно означаваше вече 1:0.

Григор отново пресили форхенд, а два пъти не можа да направи успешен ретур, за да се стигне набързо до 40-15. Шимабукуро заложи на сервис-мрежа и си спечели гейма за 1:1. Първото по-дълго разиграване беше спечелено от японеца с помощта на филето, а иначе той направи три поредни дълбоки форхенда и миксира с къса топка - 30-15. В крайна сметка, макар и без да е много ефективен на първи сервис, българинът си взе подаването за 2:1.

Шимабукуро отново имаше късмет при контакт с филето, но после прати форхенд в мрежата за 15-15. Григор го матира с минаващ бекхенд за 15-30, а после реализира печеливш прав удар от средата на корта за двоен брейк-бол. Японецът направи непредизвикана грешка и стана жертва на първия пробив за мача - 3:1.

С много по-високо ниво на първо подаване Димитров затвърди бързо и безпроблемно брейка си и се оттегли на пауза с комфортен аванс от 4:1. Българинът поведе с 0-30 чрез форхенд-уинър, а после с марков печеливш бекхенд по правата отби атаката на мрежата на съперника и реализира нов шанс за пробив за 5:1.

При 15-15 мачът беше прекъснат заради нова порция дъжд. След около 1 час играта беше подновена, а Гришо набързо стигна до двоен мачбол, реализирайки нов минаващ удар. С ас той затвори първия сет за общо 23 минути - 6:1.

Втори сет

Японецът поведе сравнително лесно с 40-0, но Гришо намали на 40-30 чрез изключителен форхенд-уинър по правата, докато тича. Стигна се до дюс след разиграване от основната линия, което завърши с прав удар в мрежата на Шимабукуро. Димитров блесна с още един чудесен печеливш форхенд и си заслужи брейк-бол, но 162-рият в света се справи след сервис-мрежа. Пресилен форхенд на японеца доведе до нов шанс за пробив, който вече беше реализиран след невероятна защита на Григор и максимално протягане при две изпълнения - 1:0.