След драмата в "Пирогов: Денков нареди спешни проверки в големите болници

Инспекторите ще ровят за финансови нарушения и корупция

Новини
16:27 - 05 Декември 2023
4505
След драмата в "Пирогов: Денков нареди спешни проверки в големите болници

Започват проверки в големи болници по разпореждане на премиера Николай Денков. Това потвърдиха от Министерството на здравеопазването пред Нова.

В рамките на инспекцията ще се следи най-вече за финансови нарушения и други порочни практики.

Все още не е ясно кои лечебни заведения попадат в обхвата на проверката.

По-рано през днешния ден стана ясно, че е освободен директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мотивите за това са констатираните нарушения в доклад от проверка на Звено "Вътрешен одит" към Министерството на здравеопазването, който е с обем от 134 страници, посочиха от Здравното министерство. 

По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки. Съставеният одитен доклад, съдържащ резултатите от извършения одитен ангажимент на „Пирогов“ е представен на Софийска градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Във връзка с това е образувана прокурорска преписка и в МЗ е постъпило писмо от АДФИ (компетентен орган за извършване на последващ външен контрол по изпълнението на Закона за обществените поръчки и Правилника за прилагането му), с което се предоставя информация, че ще бъде възложена финансова инспекция на лечебното заведение.

След рокадата в "Пирогов", не закъсня и реакцията на ГЕРБ, които обвиниха Денков, че се дискредитира чрез собствените си министри, след като е било обещано да няма никакви промени в болницата. 

Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова обясни, че става дума за еднолично решение на министъра на здравеопазването. "Тази тема е дискутирана с нас и преди това и имахме личното уверение на министър-председателя, че няма да има политически намеси не само в сектор здравеопазване, но и в нито един обществен сектор, така че никой от управляващото мнозинство да няма самочувствието, че кадрува политически", каза Атанасова.

Атанасова определи намесата в "Пирогов" за "недопустима". Тя заяви, че е провела личен разговор с премиера Денков за Спешната болница и той е дал заявка, че това няма да се случи, особено ако докладът не е подплатен с никакви доказателства.

"Денков очевидно не взема решенията, някой друг ги взема. Не знаем кой, вероятно министърът на здравеопазването", каза Атанасова.

Партията на Борисов се закани, че ще бойкотира заседанията на парламента и ще влиза само когато на дневен ред са промените в Конституцията.