След драми: Полша и Франция на 1/2-финалите на Евробаскет за мъже

Спорт
11:29 - 15 Септември 2022
1685
След драми: Полша и Франция на 1/2-финалите на Евробаскет за мъже

Отборът на Франция победи Италия с 93:85 след продължение в третия четвъртфинален двубой от Европейското първенство по баскетбол за мъже в Берлин и се класира за полуфиналите. По-рано на осминафиналите Франция надделя над Турция отново след продължение.

Последният полуфиналист в германската столица е съставът на Полша, отстранил Словения с 90:87.

Французи и поляци ще спорят едни срещу други в утрешните полуфинали. Другата полуфинална двойка противопоставя домакините от Германия на Испания.

Националният отбор на Словения по баскетбол не успя да защити европейската си титла, след като допусна сензационна загуба от Полша с 87:90 още на четвъртфиналите. Селекцията на Александър Секулич изоставаше в резултата през почти целия мач, като едва в последната четвърт успя да си спечели водачеството, но за кратко. Поляците успяха да наложат контрол върху събитията на паркета в последните минути, като в крайна сметка успяха да удържат финалния щурм на словенците и да се поздравят с място на полуфиналите.

При оставащи около пет секунди до финалната сирена отборът на Словения получи шанс да изпрати мача в продължение при резултат 87:90. Гардът на Полша Ей Джей Слотър пропусна да узакони победата на своя тим, след което Клемен Препелич се устреми към коша на “дружина полска”. Опитният състезател на клубния Валенсия правилно усети, че неговият съперник Михал Соколовски ще се опита да го фаулира, при което Препелич се опита да си изкара три наказателни удара, опитвайки се да изстреля топката при контакта между двамата. Съдийско отсъждане от страна на стоящия наблизо до ситуацията български рефер Мартин Хорозов не последва, като в крайна сметка амбициозният опит от тройката на Препелич дори не достигна до коша и полският тим удържа победата.

Лука Дончич, който малко по-рано бе напуснал терена заради петте си лични нарушения, изнесе гневна тирада срещу реферския екип, най-вероятно именно заради неотсъденото нарушение срещу Препелич в последните секунди. Суперзвездата на словенския отбор реагира изключително емоционално още на резервната скамейка, като след това започна да търси сметка на Хорозов и съдиите.