След куп драми: Край на предаването на протоколи в "Арена Армеец"

Дълги опашки и колабирали шефове на СИК помрачиха следизборния понеделник

Новини
23:05 - 05 Април 2021
4331
След куп драми: Край на предаването на протоколи в "Арена Армеец"

Предаването на изборни протоколи в зала "Арена Армеец" приключи. Другото място, където се предаваха бюлетини, бе зала "Фестивална", информира Нова.

За някои комисии чакането започна още преди да стъпят в „Арена Армеец”, въпреки че се справили бързо с протоколите в секцията.

„Не ни даваха да тръгнем. Чакахме 30-40 мин. около училището, след това ни качиха в таксита, но спирахме по пътя, защото залата не била готова”, разказа шеф на СИК. 

В същата ситуация  са попаднали и други членове на комисии, заяви Габриел Вълков, който е сътрудник към ЦИК.

„Има огромен проблем – забавя се с час влизането. Пред болница „Токуда” спряхме и чакахме един час. Тези хора са си жертвали времето и здравето, докато някой се накани и ги приеме”, каза той.

Други път твърдят, че стигнали бързо до залата, но полицията не ги пускала да слязат от бусовете.

„Дойдохме тук и ни казаха „Не са готови затова изчакайте вдясно”. И така чакахме над час и половина”, разказа друга жена.

От районните комисии отрекоха твърдението, че не са били готови навреме за прием на книжата.

„Аз съм изключително изненадана, че тези комисии са приключили в 20.00 ч. и са били тук или по пътя в превозни средства. При нас не е постъпвал такъв сигнал”, каза Полина Витанова, секретар на 23 РИК.

Около полунощ пред залата се появи и Мая Манолова. Тя аргументира присъствието си със сигнали за подправяне на бюлетини. „Този път няма да позволим да откраднат резултатите на българските граждани, както това се случи на местните избори”, заяви тя.

В крайна сметка Манолова не беше допусната вътре, тъй като е кандидат за народен представител.

„Това го слушаме на всеки вид избори. Аз за 12 години не съм видяла подправяне на протокол”, поясни Витанова.

Очакванията за много допуснати грешки в изборните протоколи обаче се сбъднаха. Над 90% от тях са връщани за поправки. Така за някои от първите пристигнали предаването отне над два часа.

„Връщаха ни три пъти. Накрая хората започнаха да се изнервят, пререждаха се, някои плачеха”, разказа Елена Антова.

От видеа, качени в социалните мрежи, се виждат дълги опашки и липса на дистанция. А в ранните часове на деня имаше и колабирали. Около обяд протоколите бяха приети на 80%. а от залата започнаха да излизат едни от последните комисии.