След люти скандали, НС реши : АПИ плаща 50% от дължимото на пътните фирми

Новини
14:09 - 20 Април 2022 (обновена)
2142
След люти скандали, НС реши: АПИ плаща 50% от дължимото на пътните фирми

С 122 гласа "за" на депутатите от парламентарните групи на  "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" Народното събрание разреши Агенция "Пътна инфраструктура" да заплати от бюджета си 50 % от дължимите средства за пътните строители, а другата половина - след доклад на междуведомствена комисия, съставена от експерти на регионалното и финансовото министерство, който след това да бъде одобрен от парламента.

До решението, депутатите стигнаха след лют скандал - бивши и сегашни управляващи спориха за това кой е забъркал „кашата”. В драматична реч от трибуната, бившият енергиен министър Теменужка Петкова натърти, че кабинетът трябва да изплати 100 % от средствата.

„Платете 100 % на фирмите, които протестират. Вие ги притиснахте до стената да подписват анекси към договорите. Правителството да плати веднага извършената работа. Не ги залъгвайте с тия 50 %, отсече Петкова.

Ако изпълнителната власт не може да се справи с тая задача, има и друг изход – оставка, заключи ексминистърът.

От страна на управляващите се чуха и твърденията, че трябва да получат Нобелова награда, ако успеят да се справят със забърканото от ГЕРБ през годините.

Големият скандал обаче тръгна от изказване на Николай Ангов от ПП. „Година, след като слязохте от власт, започнаха да ви се разпадат пътищата, цялата ви корумпирана организация се разпада. Опитвате се да ни изнудвате, като държите за заложници шофьорите за това, което сте правили. Радвайте се на местата си, защото скоро няма да ги имате.”, обърна се към депутатите от ГЕРБ той. 

Заради тежката квалификация от трибуната, се намеси шефът на НС Никола Минчев. Намеците за това кой ще остане на местата в залата, както и изявленията за корумпирана организация, трябва да се избягват, отсъди парламентарният шеф.

В реплика от трибуната, Теменужка Петкова обясни, че целият проблем идва от грубото нарушение и промените на договорите за фирмите от Виолета Комитова, заяви ексминистърът. 

Близо 1 година не сме на власт и няма сложена и една плочка, състоянието на пътищата е драматично. Направете всичко необходимо влезте в ролята на управляващи и влезте в ролята, за която са ви пратили тук, изригна Петкова. 

Що се отнася до обидата към ГЕРБ "корумпирана организация", тя се обърна към управляващото мнозинство, като заяви, че нямат право да говорят заради договора, подписан с "Джемкорп". "Сложили сте в ръцете на една офшорка цялата организация. Не ми говорете за корупционна организация.", натърти Петкова.

Христо Терзийски обясни, че целта в крайна сметка е проблемът да не бъде решен и в страната да настане хаос. Хем знаете кой забърка кашата, но търсите вината във всеки, но не и във вас, отсъди той. 

Според договорката между коалиционните партньори, сега ще се платят 50% от стойността на наддоговорената дейност на пътносторителните фирми през миналата година, което представлява около 600 млн. лв. и покрива разходите на фирмите за труд и материали, но без печалбата. 100% ще се платят за поставяне на мантинели, знаци и маркировка, тъй като те по съществото си представляват текущ ремонт и с нищо не са нарушили определените през миналата година бюджети.

След решение на парламентарната регионална комисия, ще се даде и остатъкът от около 520 млн. лв., като депутатите от комисията ще трябва да прегледат решението на междуведомствена работна група, която трябва да прегледа свършеното до 7 май.

С решението се дава възможност на АПИ да възложи текущи ремонти на пътищата това лято на фирмите, които имат договори за текущ ремонт и поддръжка. Това ще стане най-късно до 30 септември, когато се очаква да е приключил изборът по обществени поръчки на новите фирми, които ще правят тези ремонти през следващите 3 години.

Парламентът дава опция на АПИ да възложи довършването на над 200 ремонта, които са стартирали през 2021-а, но не са довършени заради замразените пари.