СЛЕД НЕЗАКОННИТЕ ТРАНСПЛАНТАЦИИ: Болница "Лозенец" цъфна и с тайнствен пентхауз

Половин декар луксозен апартамент бил построен над реанимацията с джакузи и сауна

Политика
20:32 - 09 Юни 2023
10685
СЛЕД НЕЗАКОННИТЕ ТРАНСПЛАНТАЦИИ: Болница "Лозенец" цъфна и с тайнствен пентхауз

Освен в окото на разследвания на трафик на органи и за незаконни трансплантации преди 2 години, болница "Лозенец" цъфна с нов скандал. Журналистическо разследване разкри, че над реанимацията на лечебното заведение, с което Народното събрание и Министерският съвет имат договори за абонаментно и спешно обслужване, функционира суперлуксозен пентхауз от... половин декар. 

Тайнственият апартамент, за който никой уж досега не знаел, а до него се стигало само с асансьор с чип (подобно на мезонета, водещ до жилището на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев - б.р.), бил разположен на 500 кв. метра. В него имало не просто джаджи като вградени кафе машини, супер бутилиери, но и бил снабден с просторно джакузи и сауна.

Удивителната находка на екипа на Нова телевизия била построена при ремонт на болницата преди 9 години, докато там все още шеф бил проф. Любомир Спасов. Как обаче е останал незабелязан близо десетилетие луксозният апартамент не става ясно. Тече разследване. 

Проф. Спасов обяснил, че знаел за този апартамент, но в него не били инвестирани пари нито на болницата, нито на Медицинския факултет към Софийския университет, чиято учебна база е и болница „Лозенец”.

От години за съществуването му се носели легенди из болничните коридори, но никой не го е виждал допреди няколко месеца, твърди д-р Христо Стоянов - сегашният директор на лечебното заведение. В началото на годината ръководство разбира, че в една от най-големите болници у нас има заключени помещения. Оказало се е, че никой не разполага с ключ за тях. От болницата свикват вътрешна комисия.  

„Това помещение беше отворено от ключар в присъствието на тази комисия. Липсват каквито и да било документи – финансови, проектантска документация, архитектурна документация – нищо не съществува в архива на болницата. По предварителна оценка това са около 500 квадрата, няколко помещения. До него се стига само с един асансьор, който е с чип. Никой от болницата няма достъп до това ниво”, обясни д-р Стоянов.

По думите на директора на лечебното заведение, след като са отключили апартамента, се е оказало, че в него липсва голяма част от оборудването, а вътре били намерени „необясними неща”. „Шкафовете в момента са празни. Има остатъци от апаратура, която вероятно е служела за някакъв вид наблюдение в структурата”, поясни д-р Стоянов.  

NOVA се свърза и със зам.-директора на болница „Лозенец” д-р Светлин Сталянов. „Така, както са разположени бюрата и шкафът - най-вероятно е било предвидено за работно фоайе с една или две секретарки, по бюрата има остатъци от праха от телефонна система”, поясни той.

В една от стаите има и кухня. „Вижда се фурна, вградена кафе машина, миялна машина, както и хладилник с фризер. Нямаме реално обяснение как може и как се е случило. Аз лично нямам обяснение как някой може да строи върху държавна собственост, на своя сметка”, добави д-р Сталянов.

В така наречения апартамент има и още две стаи, които според предположенията на лекарите са служели за трапезария и спалня. „Щорите са електрически, а прозорецът се отваря”, коментира още зам.-директорът на болница „Лозенец”.

Най-голямата изненада се оказва обзавеждането на една от двете бани, разказва д-р Сталянов. „Влизайки вътре, се вижда едно доста сериозно джакузи. Непосредствено до него е разположена и сауната, която е ползвана”, уточни той.

Ръководството твърди, че документи или скици на помещенията няма. Не е ясна и общата стойност на апартамента и оборудването в него. „Можем да предполагаме, че това нещо се е случвало в периода, в който е имало строително-ремонтни дейности на операционния блок. Може би през 2014 година”, подчерта д-р Стоянов. 

По думите на настоящото ръководство обаче тази площ е неизползваема. Сегашното ръководство на болницата е сезирало полицията и държавното обвинение. 

От Софийската градска прокуратура обявиха, че с постановление от 08.06.2023 г., деловодно изведено днес, наблюдаващият прокурор в СГП е изпратил преписката по компетентност на Софийска районна прокуратура с оглед данни за престъпление по чл. 201 НК (длъжностно присвояване).