След острите реплики: Борисов пусна другарска снимка с Марк Рюте

"Пълен синхрон", написа премиерът на страницата си във Фейсбук

Новини
12:51 - 18 Юли 2020
5692
След острите реплики: Борисов пусна другарска снимка с Марк Рюте

След като стана ясно, че премиерът Бойко Борисов размени остри реплики с колегата си от Нидерландия Марк Рюте, министър-председателят пусна снимка на двамата с типичния по време на епидемията поздрав. "Пълен синхрон!", написа Борисов под фотото. 

Днес по-рано, от Брюксел дойде новината, че Борисов е обвинил министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, че иска да бъде "полицаят на Европа", като си присвоявал правото да решава дали националните планове за реформи са достатъчно амбициозни, за да оправдаят финансовата помощ на Европейския съюз за съответните страни.

В Брюксел, на заседанието на Европейския съвет, Борисов е настоявал за максимална подкрепа по отношение на медицинския аспект на пандемията и фокус върху помощта за социално слабите и за запазването на заетостта.

„Погрешно е да считаме, че сме в края на пандемията. Нито имаме ваксина, нито имаме лекарство“, подчерта премиерът Борисов преди старта на днешните дискусии.

Борисов повтори, че е от ключово значение да бъдат подкрепени медицинските работници, медицинските центрове и като цяло медицинската страна на пандемията и да има единен медицински протокол за всички европейски държави, например по отношение на маските, дистанцията, училищата, ресторантите.

Друг акцент в позицията на Борисов е европейската солидарност. По думите му е важно да има безвъзмездна помощ за социално слабите, за хората, останали без работа в следствие на пандемията и да бъдат подкрепени мерките за запазване на заетостта. Според Борисов ЕС следва да се концертира върху следващите 6 месеца до една година, когато се счита че ситуацията ще бъде най-тежка в социално икономически план. „Разбира се, паралелно трябва да търсим и в дългосрочен план как ЕС ще излезе от кризата следващите години“, добави премиерът.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че държавите, които участват с по-голям финансов ресурс имат правото да търсят и по-голям контрол върху разходването на средствата. По думите му това е нормално и изрази подкрепа за т нар. „четворка на спестовниците“. Същевременно Борисов изтъкна, че в устройството на ЕС органът, който упражнява контрол, е Европейската комисия.

Българският министър-председател изрази подкрепа за холандския премиер и по отношение на инструмента, предвиждащ възможността всяка държава да поставя определен въпрос, който счита за важен, за разглеждане от министрите от ЕКОФИН. „Това е добър компромис“, отбеляза Борисов.

Премиерът изрази оптимизъм, че лидерите ще постигнат съгласие и за съотношението на безвъзмездните и заемните средства. „Има шанс да се разберем и да намерим работещия компромис“, смята Борисов.