След погрома: Корнелия готова да даде оставка

Новини
15:09 - 27 Май 2019 (обновена)
9505
След погрома: Корнелия готова да даде оставка

Заради загубата на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова ще предложи да бъде започната нова процедура за избор на председател на социалистите. Това ще е първият път, в който лидер на БСП ще се избира от абсолютно всички членове на партията, а не само от елита на партийните организации.

На извънредна пресконференция в понеделник, 27 май, посветена на резултатите от евроизборите предишния ден, Нинова каза още, че ще предложи и БСП да се върне в парламента и да се включи в законодателната дейност. "Ще се явя на изборите за председател и ще участвам като останалите кандидати", декларира тя.

"Не можете да считате, че от днес съм председател в оставка. Трябва утре да се събере националният съвет, да се изготвят правила и процедури. Едва след това ще се оттегля, за да съм наравно с останалите кандидати", обясни Нинова на журналистически въпрос дали на практика си подава оставката. Тя предлага и всички структури на страната да направят конференции, за да направят анализ на резултатите и да решат дали искат да изберат нови местни лидери.

Нинова не мисли, че отсъствието на БСП от парламента е повлияло негативно на резултатите й. Две седмици преди изборите социолозите давали лека преднина на БСП, но тогава партията също била извън Народното събрание. За тези две седмици станало нещо друго, но какво - е въпрос на съответните анализи, обясни Нинова.

"Ние загубихме тези избори - това е истината. Причините са две групи – и външни, и вътрешни", каза още Нинова. По думите ѝ, външните причини са огромен корпоративен вот, използване на администрацията за подкрепа и т.н. „Вътрешните са партийни, които ние ще анализираме и оценим подробно в следващите дни“, каза още Нинова.   „Утре сме свикали Национален съвет. Ще влезем с няколко предложения“, посочи тя.

„Смятам, че отговорността трябва да е солидарна на всички – от основни партийни организации до председател. Ще предложим да се проведат конференции във всички общини“, заяви Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова даде първата пресконференция след изборната загуба на БСП

Лидерът на БСП все пак видя добро представяне на партията на ероизборите. "Добрите новини за БСП са, че само ние като партия увеличаваме гласовете си като абсолютна стойност в сравнение с предишния евровот. Всички други партии имат намаляване на гласовете. Само ние увеличаваме броя на евродепутатите”, отчете в изложението си Корнелия Нинова.

Очаквайте подробности - статията се обновява непрекъснато