След повече от година: Два смъртни случая от COVID-19 в Китай

Новини
10:44 - 19 Март 2022
3023
След повече от година: Два смъртни случая от COVID-19 в Китай

Континентален Китай съобщи за първите смъртни случаи от COVID-19 от повече от година на уебсайта на Националната здравна комисия. Двама души са починали в североизточния регион Цзилин.

Новината - Китай съобщи само за два смъртни случая от коронавирус за цялата 2021 г., последният на 25 януари - идва в момент, когато страната се бори най-разпрострялото се огнище до момента, като поддържа подход на нулева толерантност, използвайки "динамично изчистване" - кратки затваряния и бързо тестване, когато се открият случаи.

Цзилин, граничещ със Северна Корея и Русия, е в сърцето на сегашната вълна, като броят на случаите съставлява над две трети от общия брой инфекции.

Последните смъртни случаи увеличиха общия брой на жертвите в Китай от началото на пандемията до 4 638. Страната съобщи за 2 228 нови потвърдени случая на коронавирус на 18 март, а ден по-рано бяха регистрирани 2 416.

От новите случаи 2157 са предадени по местен път в сравнение с 2 388 ден по-рано, като 78 процента от тях са се появили в Цзилин и други са открити в югоизточната провинция Фудзян, в южната част на провинция Гуандун и на други места.

Броят на новите безсимптомни случаи, които Китай не класифицира като потвърдени случаи, е 1823 в сравнение с 1904 случая предишния ден. Към 18 март в континентален Китай са потвърдени общо 128 462 случая.

Първите случаи на жертви от повече от година насам бързо привлякоха вниманието в социалните мрежи.

"Два нови смъртни случая от COVID в Цзилин" беше водеща тема на китайската платформа Вейбо, подобна на Tуитър, като мнозина изразиха желание за повече информация за двете жертви.