След разговор с превозвачите, Главчев проверява трафика на ГКПП "Русе-Гюргево"

Отделянето на тировете на държавите от ЕС и трети страни е една от темите на срещата

Новини
14:27 - 01 Август 2024
841
След разговор с превозвачите, Главчев проверява трафика на ГКПП "Русе-Гюргево"

Отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на държави членки на ЕС и на трети страни е една от идеите, които бе обсъдено на среща при министър-председателя Димитър Главчев с представители на транспортния бранш, както и с вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова, министъра на транспорта Георги Гвоздейков, министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, заместник-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев, директора на агенция „Митници" Георги Димов и представители на „Гранична полиция".

Премиерът покани на разговор бранша след като в началото на седмицата той посети ГКПП „Кулата" след получени сигнали за сериозен трафик и огромни опашки. По време на разговора стана ясно, че тази опция би могла да се приложи и за облекчаване на трафика на „Дунав мост" 1 и 2, където проблемът с дългите опашки е от години. Утре премиерът ще посети ГКПП „Русе-Гюргево", за да види на място ситуацията с преминаването на тежкотоварните автомобили. Той ще провери и започналия на 10 юли ремонт на българския участък на моста. България има готовност за възобновяване на фериботната линия Русе-Гюргево, което би облекчило я между 20 и 30 процента тежкотоварния трафик. Амбициите от българска страна са това да се случи през септември.

Сред основните теми, които бяха коментирани още с транспортния бранш, са облекчаване на трафика и натовареността на Гранично контролно -пропускателните пунктове при Дунав мост 1 и 2, „Кулата", „Лесово" и „Капитан Андреево" чрез обособяване на допълнителни гишета и изграждане на модерни паркинги за изчакване и почивка. От бранша поискаха и надграждане на ТОЛ системата, както и промяна в начините за правоприлагане, за да не бъде то допълнителна причина за бавене и образуване на тапи.

На 8 август ще се проведе отново среща, инициирана от транспортния министър, на която всички отговорни институции и представители на транспортния бранш ще изчистят детайлите. Предстои да бъде организирана и среща с румънския посланик Бръндуша Йоана Предеску, която да бъде запозната с предложението за отделяне на потока на тежкотоварните автомобили на държави членки на ЕС и на трети страни.

Представителите на транспортния бранш подкрепиха идеята на премиера Главчев като първа стъпка в облекчаването на тежкотоварния трафик пред граничните пунктове на страната.