След решението на ДПС: ГЕРБ не са изненадани

Проектът на управляващите за нова конституция "виси" с 4 подписа

Новини
17:53 - 31 Август 2020
3687
След решението на ДПС: ГЕРБ не са изненадани

Вицепремиерът Екатерина Захариева заяви, че не е изненадана от решението на ДПС да не даде гласовете си за свикването на Велико народно събрание и да не подкрепи предложения текст на управляващите за промени в конституцията. Проектът за нова Конституция остава на 4 гласа от внасяне в парламента – и то, ако бъдат изпълнени условията на ВМРО.

Проектът на ГЕРБ за нова Конституция срещна сериозно препятствие, след като Движението за права и свободи остро разкритикува предложения текст и обяви, че няма да го подкрепи и няма да даде гласовете си за свикване на Велико народно събрание. Парламентарната подкрепа за новия основен закон за момента е само в
рамките на официално участващите в управлението партии, като даже и тяхното „за“
не би било напълно без условия.

След позицията на движението обаче става ясно, че става все по-трудно да се съберат нужните 120 депутатски подписа за внасяне на проекта на ГЕРБ, както и 160-те гласа за свикване на ВНС.

Парламентарните сметки към момента показват, че заявените гласове „против“ – на БСП и ДПС са 103. Дори с гласовете на ГЕРБ - 95 и всичките 21 депутати от „Обединени патриоти“, гласовете няма да стигнат - те са 116. Освен това, ВМРО постави специално условие – проектът да включи и техните предложения.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки е потвърдил, че партията му няма да участва в събирането на подписи за проекта на ГЕРБ.